Menu Zavřít

ProCoP slaví roční narozeniny

9. 9. 2010
Autor: profit

Již rok funguje v České republice poradenské místo ProCoP, ve kterém se mohou podnikatelé informovat o podmínkách prodeje výrobků v jiných státech Evropské unie. Více než stovku zákazníků, kteří dosud v Česku službu využili, netvořili jen tuzemští vývozci, ale také zahraniční podnikatelé, kteří se chtějí uchytit na zdejším trhu.

ProCoP slaví  roční narozeniny

Chcete vědět, jaké jsou požadavky třeba na prodej hraček v Holandsku? I s tím může ProCoP poradit.

Autor: Luděk Vycpálek

I přes otevřenost trhů v Evropské unii stále existuje mnoho překážek, které podnikatel překonává velmi těžce, velmi nerad anebo v horších případech jejich zdolávání raději vzdá úplně. Zejména pokud jde o administrativní překážky.

Co se týče domovských států, firmy se velmi dobře orientují v právních předpisech, které se vztahují na výrobek, kterým obchodují. Problém ale nastává pro českého podnikatele, který chce vyvážet své výrobky na trhy zemí Unie, stejně jako pro zahraniční podnikatele z evropských zemí, kteří chtějí prodávat své výrobky v Česku.

Na belgická hnojiva stačilo přidat českou etiketu

A přesně takový problém s neznalostí podmínek na českém trhu měl například i belgický distributor organických hnojiv. Bez problémů prodával v Belgii a v popředí jeho zájmu teď byla Česká republika. Neměl však ponětí, jaké jsou u nás podmínky pro prodej hnojiv, nevěděl, jak a kde najde příslušné zákony, jak se v nich pak zorientuje. Netrvalo to ani tři týdny a podnikatel všechny tyto informace dostal. Jak? Velmi jednoduše – kontaktoval ProCoP, informační místo pro podnikatele.

Název ProCoP je odvozen z anglického spojení Product Contact Point. Centrum bylo zřízeno před rokem na ministerstvu průmyslu a obchodu. Jeho posláním je posílit postavení podnikatelů, jejich sebevědomí a chuť podnikat i za hranicemi domovského státu. Firmy totiž často naráží na překážky a zdlouhavé postupy při zjišťování, jaké národní požadavky musí splnit, zda je vůbec musí plnit a jak vlastně probíhá uvedení výrobku na trh. Získat tyto informace je někdy běh na dlouhou trať.

A tak belgický podnikatel díky službě ProCoP zjistil, že česká právní úprava sice registraci hnojiva vyžaduje, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o neharmonizovaný výrobek, který již byl legálně uveden na trh v jiném členském státě, českému dozorovému orgánu bude postačovat doklad o registraci v zahraničí. Svůj výrobek tak může v zásadě bez dalšího volně distribuovat v Česku. V podstatě jediným požadavkem je opatření etiketou v českém jazyce, aby byl výrobek a jeho složení přístupný českému spotřebiteli.

Podobnou informaci může ProCoP nabídnout obdobně i českých vývozcům.

Solvit je lepší varianta než soud

Za dobu své existence poskytla služba ProCoP v Česku své služby už více než stovce tuzemských i zahraničních klientů. Paleta výrobků, kterých se dotazy týkají, je velmi rozmanitá. Od stavebnin přes potraviny až po kosmetiku. Důležité je, že ProCoP spolupracuje s širokou sítí zástupců jednotlivých úřadů, a klient tak obdrží fundovanou odpověď přímo od odborníka. ProCoP pak ještě přidá informace týkající se pravidel volného pohybu zboží.

Informační místo pro výrobky vzniklo v každém členském státě Evropské unie na základě nového nařízení Evropských společenství o vzájemném uznávání. Podnikatel se tak vždy může sám rozhodnout, zda kontaktuje informační místo ve státě, odkud pochází a požádá o zprostředkování informací, či se obrátí přímo na službu ve státě, na jehož trh chce výrobek uvést.

BRAND24

Pokud ProCoP v souvislosti s některým z dotazů zjistí, že příslušný správní orgán, ať už český nebo zahraniční, omezuje volný pohyb určitého výrobku a vyžaduje splnění podmínek, jež jsou v rozporu s evropským právem, lze takový případ předat k řešení síti Solvit, která rovněž sídlí na ministerstvu průmyslu a obchodu. Jedná se o neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Unie, který se snaží o nápravu nesprávných správních rozhodnutí a poskytuje tak alternativu k nákladným a zdlouhavým řešením soudní cestou.

Tak tomu bylo i v případě českého podnikatele, jenž hodlal v Maďarsku instalovat české zateplovací systémy. Díky informačnímu místu ProCoP dnes ví, že maďarská zkušebna by měla uznat výsledky zkoušek provedených v Česku. Případ byl nyní předán maďarskému Solvitu, který prověřuje, zda v daném případě nedochází k porušování zásady vzájemného uznávání ze strany maďarských úřadů a zda požadavky nejdou nad rámec evropské právní úpravy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).