Menu Zavřít

Proč uklízet, když jiní to umějí lépe?

7. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Seriózní úklidová firma by měla být pojištěna proti případným škodámSluníčko se pomalu vrací do oken a kromě toho, že nám zlepšuje náladu, dokonale odhaluje všechny šmouhy na oknech, prach a případné fleky na koberci. Je čas pořádně vygruntovat. Jenže - komu se chce vítat jaro uklízením?

Seriózní úklidová firma by měla být pojištěna proti případným škodám

Sluníčko se pomalu vrací do oken a kromě toho, že nám zlepšuje náladu, dokonale odhaluje všechny šmouhy na oknech, prach a případné fleky na koberci. Je čas pořádně vygruntovat. Jenže - komu se chce vítat jaro uklízením?

Kromě toho „pořádně vygruntovat“ znamená obětovat minimálně jeden celý víkend ne zrovna oblíbené činnosti. Vrátit kuchyni onen „vánoční“ lesk můžete samozřejmě samy. Ušetříte tím peníze na nové, dlouho vyhlížené červené boty, ale v pondělí padnete vyčerpáním a na pracovní schůzce pravděpodobně usnete. Navíc, copak není lepší svěřit pucování odborníkům a vyrazit si do lesa nebo za kulturou?

Paní ze sousedství, nebo firma?

Když už máte jasno v tom, že nelitujete zaplatit za to, že váš volný čas zůstane skutečně volným, budete se muset rozhodnout, komu svůj hezký příbytek s vysokými stropy, novými parketami a starobylou komodou po tetičce svěříte. Že by paní ze sousedství, která se vám kdysi dávno u vybíraní poštovní schránky svěřila, že z jejího důchodu by se ani vrabec nenajedl, a proto si musí takto přivydělávat? „Velkou výhodou firem, oproti paním na inzerát nebo ze sousedství, je, že firmy jsou pojištěné. Když jejich zaměstnanec způsobí jakoukoliv škodu, firma ji nahradí,“ říká Irena Bartoňová-Pálková, první místopředsedkyně představenstva CAC (Česká asociace úklidu a čištění). „Navíc - paní ze sousedství uklízí tak, jak je zvyklá z domova a mnohdy si neumí poradit s jinak lehce řešitelnými problémy, protože nemá patřičné znalosti ani prostředky a v drogerii jí většinou nikdo poradit neumí,“ dodává.

Ústní, nebo písemná dohoda?

Chceme-li tedy byt důkladněji uklidit a zbavit se konečně těch dvou nevábných hnědých fleků na vzácném „peršanovi“, nikoli pouze „umýt nádobí“ a oprášit televizní obrazovku, objednáme si s největší pravděpodobností odbornou úklidovou službu. A vzhledem k tomu, že k vyčištění koberce přidáme ještě vyleštění všeho, co je ze dřeva, skla i kovu, bude lepší trvat na smlouvě a nespoléhat jen na vyplnění objednávky. „Doporučuji dobře popsat rozsah činností, které si zákazník s úklidovou firmou sjednává. A to velmi podrobně. Jde především o to, aby zákazník později nezjistil, že v ceně, která byla sice na první pohled velice příznivá, jsou jen základní úklidové úkony a vše ostatní jsou práce navíc, za které se platí zvlášť,“ upozorňuje paní Pálková. Kromě detailního stanovení rozsahu služeb není na škodu zahrnout ve smlouvě například seznam starožitného nábytku, cenných předmětů a uměleckých děl. Pro případy následné reklamace je užitečné dopředu popsat i rozsah škod těchto předmětů.

Dohled, nebo víkend v Českém ráji?

Zda bude zákazník v době úklidu provádět přísný dohled nad úklidovými pracovníky, nebo podnikne něco poněkud více vzrušujícího, záleží čistě na něm. „Z vlastní zkušenosti mohu doporučit, aby si zákazník v klidu užíval koupený čas. Firma zajišťuje serióznost právě tím, že je pojištěna proti případným škodám nebo proti odcizení,“ říká Irena Bartoňová-Pálková, jejíž vlastní firma se mimo jiného zabývá školicími systémy úklidu a odborným poradenstvím. Zvláště u jednorázových úklidů by však zákazník měl být přítomen v době nástupu úklidových pracovníků. Vykonanou službu by také měl v co nejkratší době převzít, především kvůli snadnějšímu uplatnění reklamace. Seriózní úklidová firma může trvat na návštěvě zástupce firmy v domácnosti a určení rozsahu i stavu nábytku a zařízení, aby se tak předem vyvarovala neoprávněných reklamací. Dle slov paní Pálkové: „Bohužel se stává, že si zákazník pozve firmu na vyčištění koberců nebo sedačky s tím, že má v plánu natrženou sedačku či rozpáraný koberec dát firmě k úhradě. Jsou to nepříjemné situace a seriózní firma se jim snaží předejít.“

Proč je lepší svěřit úklid odborné firmě než paní na inzerát?

* Většina seriózních firem má sjednáno pojištění pro případ škody. Vyžádejte si čestné prohlášení s údaji o pojišťovně, čísle pojistky, rozsahu škod a výši.

* Je snadnější uplatnit případnou reklamaci u firmy, která má stálé sídlo než u paní, o které nic nevíte.

* Pracovníci úklidových firem musí mít čistý výpis z rejstříků trestů.

BRAND24

* Aby se úklidová firma udržela v oboru, musí se pravidelně informovat o novinkách v oboru. Vyzná se ve speciálních úklidových pomůckách a prostředcích a disponuje vyškolenými pracovníky.

Bonus: Na webových stránkách České asociace úklidu a čištění (www.cac-clean.cz) najdete seznam všech jejich klientů, včetně podmínek, které tyto firmy musí splnit, aby se členy asociace staly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).