Menu Zavřít

Proč nevítězí čeští výčepní?

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Gastronomie

Výrobci prémiového ležáku Pilsner Urquell přišli s tou novinkou už přede dvěma lety. Pro všechny země, kam se pivo vyváží, uspořádali soutěž o nejlepšího výčepního. Po tvářích české reprezentace se tehdy při světovém finále v New Yorku rozlilo zklamání, když porota vyhlásila vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender mladičkého Cebo Magutshwu z Caffe della Salute na náměstí Nelsona Mandely v Johannesburgu.
Ještě tristnější byl následující příběh druhého v pořadí, Lukáše Svobody, respektive způsob, jakým byl jeho úspěch vnímán v Praze. Celá soutěž totiž byla mediálně prezentována velmi vlažně, takže nebylo mnoho těch, kdo o ní věděli. Samotná restaurace, v níž tehdy Svoboda pracoval, propagovala přes jeho úspěch především sebe samu. Věc nakonec vyústila v roztržku a odchod Lukáše Svobody. Stalo se to v době příprav druhého ročníku, který sliboval mnohem početnější účast. Jednou z podmínek účasti je totiž aktivní působení soutěžícího za výčepem některé restaurace s Prazdrojem na čepu. Věc elegantně vyřešil majitel řetězce plzeňských hospod Jan Matuštík, který Svobodu bez rozpaků přijal do svého týmu. Přestože disponuje mužstvem báječných výčepních, nikoho do soutěže nevyslal. Komentoval to slovy: „Francouzští kuchaři také nejezdí na olympiádu!“ Stejně lakonicky vysvětlil i angažmá Lukáše Svobody: „Jen blbec nezvedne zlatý dublon, který druhý zahodí!“
Druhý ročník v roce 2007 proběhl za účasti čtrnácti zemí a celé tisícovky účastníků. Ve finále se pak střetlo čtrnáct znamenitých výčepních, vybavených vedle zručnosti také bohatými teoretickými zkušenostmi. Také české finále druhého ročníku proběhlo za daleko vyšší pozornosti tisku. Do New Yorku cestoval Jan Koreis z domovského hřiště, tedy plzeňské pivovarské restaurace Na Spilce. Medailový post mu unikl o jeden schůdek. Velké debaty se tehdy vedly okolo vítěze, teprve dvaadvacetiletého Erika Jönssona, Švéda žijící v Norsku. Pracuje v restauraci SMAK av ORO v Oslu. Jak může člověk narozený v jedné zemi s dílčí prohibicí a pracující ve druhé takové, porazit řekněme právě Koreise, který o pivních slavnostech vytočí za jediný den až 16 hektolitrů, tedy přes tři tisíce piv?
Otázku zodpověděl garant a spoluautor soutěže, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka tak, že mladý Švéd uchvátil kromě profesionality šaramantním vystupováním. V otázkách z historie a odborných tématech potom několikrát připravil horké chvíle i samotnému Berkovi. „V Čechách, kde se na rozdíl od světa pije pivo převážně z půllitrových sklenic s uchem, je tou mistrovskou třídou takzvané čepování na hladinku. Právě tento mistrovský způsob je velkou předností našich barmanů. Naopak Achillovu patu domácích vidím v prezentaci piva, znalostech o něm a schopnostech tyto znalosti prodat konzumentovi. A to nemluvím o tom, že našim barmanům schází sebevědomí k tomu, aby z čepování a servírování udělali show,“ komentoval situaci Berka.
Za pravdu mu loni daly i výsledky na dalších místech světového finále. Stříbrný post získala Polka Hanna Michalczyková a bronzový půvabná a vysoce profesionální Taťána Nekljudová z Ruska, právě díky graciéznímu představení.
Třetí ročník Pilsner Urquell Master Bartender je přede dveřmi. Letos oslovil na deset tisíc výčepních v osmnácti zemích (plzeňské pivo se čepuje ve 27 zemích). Vítězná osmnáctka se navíc sejde při světovém finále v Praze 1. října.
Ze 253 výčepních a barmanů, kteří se účastnili regionálních kol, byla nominována patnáctka českých finalistů. Znovu je ve hře Lukáš Svoboda, opět se potkáme s mnohými soutěžícími loňskými, postoupila třeba Marcela Šimečková z pražské restaurace Bruska. V úterý 1. července se při celostátním finále v Plzni rozhodne, kdo bude v říjnu hájit barvy mistrů světa v konzumaci.
Box
Naši nejlepší výčepní
Patnáctka finalistů, která vzešla z regionálních semifinále soutěže.
Ostrava (13. 5. 2008)
1. Daniel Krupa – Rožnov pod Radhoštěm - Restaurace Písečná
2. Petr Maruštík – Brno - Restaurace Dřevěná růže
3. Vit Voznica – Ostrava - Slezska P.U.O.R.
4. Jakub Vala – Rožnov pod Radhoštěm - AGH Hotel
5. Miroslav Ozaniak* – Opava - Plzeňský Sklep

Praha (14. 5. 2008)
1. Lukáš Svoboda - Praha - Pivnice Konvikt
2. Marcela Šimečková* – Praha - Pivnice Bruska
3. Libor Douša – Praha - Hostinec Na Staré cihelně
4. Pavel Kopřivík - Praha - Restaurant Zlatý klas
5. Pavel Pravda – Praha - U Pinkasů

Plzeň (15. 5. 2008)
1. Milan Trávníček** - Plzeň - Restaurace U Mansfelda
2. Miroslav Vorlík* – Plzeň - Na Spilce
3. Václav Vanya* – Kadaň - Švejk restaurant U věžičky
4. Michal Králik* – Plzeň - Šenk Na Parkánu
5. Adam Noha – Plzeň – Řemeslnická Beseda

BRAND24

* - opakovaná účast ve finále

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).