Menu Zavřít

Proč neslavíme Trafalagar

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

GLOSYPřed dvěma stovkami let porazili Angličané Napoleonovo loďstvo u španělského mysu Trafalgar. V Portsmouthu se tato událost slavila minulý týden přehlídkou loďstev více než třiceti států. A přehlídky budou pokračovat až do konce roku. Česká republika by také měla slavit, v roce 1805 jsme v rámci rakouské monarchie stáli na straně Anglie.

GLOSY

BRAND24

Před dvěma stovkami let porazili Angličané Napoleonovo loďstvo u španělského mysu Trafalgar. V Portsmouthu se tato událost slavila minulý týden přehlídkou loďstev více než třiceti států. A přehlídky budou pokračovat až do konce roku. Česká republika by také měla slavit, v roce 1805 jsme v rámci rakouské monarchie stáli na straně Anglie. Ale neslavíme, nemáme totiž co do Portsmouhu poslat.

Jediná válečná loď, kterou jsme kdy měli, obrněný monitor, jenž za první republiky strážil v Bratislavě Dunaj, již neexistuje. A obchodní loďstvo už také ne, rozprodal ho po kuponové privatizaci Viktor Kožený. Jedinou šancí by bylo, kdyby nás tento byznysmen reprezentoval v Portsmouthu svojí jachtou. Je velká, ostudu by neudělala. Věc má ale háček. Kožený má irské občanství a sympatie Irů byly v roce 1805 na straně Napoleona. Jeho jachta tedy slavit nepojede, paráda se musí obejít bez nás.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).