Menu Zavřít

Proč nejsou zákony zdarma?

20. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Nepřehledná džungle právních předpisů se rozrůstá. Už se v ní neorientují nejen podnikatelé, ale ani samotní advokáti a soudci. Tvůrci zákonů, tedy vláda a parlament, jim to přitom ještě komplikují: Místo snadného a bezplatného nalezení aktuálních znění důležitých norem musí podnikatelé zbytečně ztrácet čas a většinou i stovky korun.

Prospěch z toho mají jen soukromé firmy, které na státem tolerované nepřehlednosti vydělávají.

Společně se dvěma majiteli menších firem jsme v uplynulých dnech zjišťovali, jak snadno a rychle najít aktuální znění zákona o daních z příjmů. Na soukromých webech jsme uspěli, ale ani jeden negarantuje, že jde skutečně o „správnou“ verzi zákona. To může zaručit jedině stát.

Podnikatelé tedy logicky očekávají, že pokud po nich stát chce plnění nějaké povinnosti, měl by jim k tomu bezplatně poskytnout kompletní znění příslušného zákona. Přestože se dostupnost norem díky Portálu veřejné správy v posledních měsících zlepšila, stále je vyhledávání zbytečně složité a v některých případech i bezúspěšné.

BRAND24

Mnoho z důležitých změn navíc poslanci ukryjí pod úplně jiným názvem, takže ani pečlivý čtenář Sbírky zákonů prakticky nemá šanci je objevit. Podnikatelům vadí také časté přijímání důležitých zákonů na poslední chvíli. Firmy nemají čas se s nimi ani seznámit, natož se na ně pořádně připravit. A zdá se, že dokud si na to některá z nich nebude stěžovat u evropských soudů, zlepšení se nedočkáme. 

Petr Kučera, zástupce šéfredaktora

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).