Menu Zavřít

Proč na Hradě sedí bláznivý muž

18. 2. 2015
Autor: Euro

Zatímco si prezident Miloš Zeman nedávno vyměňoval v Ammánu s jordánským králem nejvyšší státní vyznamenání, aby ukázal, že je důležitý, vyšel doma průzkum agentury CVVM.

Pro Zemana to není na nejvyšší vyznamenání: podle 71 procent lidí nedbá na důstojnost a vážnost svého úřadu, 62 procent ho vnímá negativně jako reprezentanta země v zahraničí a 47 procent škodí domácí politice, 53 procent občanů naopak oceňuje jeho kontakt s nimi. Krátce na to zveřejnil STEM, že mu důvěřuje pouhých 43 procenta lidí, oproti loňskému podzimu sešup o téměř 15 procent.

Tohle nevypadá dobře, řekl by někdejší Zemanův lobbista Miroslav Šlouf, jenž mu zakazoval nejen odpolední víno, když už ho bylo moc a selhával krok.

Navíc nejmizerněji pro Zemana vypadají právě dva první údaje, které jsou ovšem u českého prezidentství nejdůležitější: už od Masaryka Češi vzhlíží k Hradu jako k nejvyšší autoritě dlící nad špinavým podhradím; přestože jsme historicky parlamentní demokracií, pamatuje si jen málokdo jména premiérů, všichni ale znají prezidenty. Podle ústavy zase prezident reprezentuje zemi navenek, to je jeho klíčová funkce.

V obou zmíněných rolích Zeman podle lidí zle selhává. Že jich 53 procent pozitivně hodnotí jeho kontakt s nimi, to se jistě hodí pro volební kampaň: v ní, stejně jako nyní na náměstích, lidem prostě řeknete, co chtějí slyšet, a pak jim pustíte Hanku Zagorovu a mladé mažoretky. Zeman ale podruhé kandidovat nehodlá, nebo ano?

Po svém zvolení Zeman slíbil, že bude prezidentem spodních 10 milionů občanů. Tedy nás všech, pokud nemyslel jinou zemi. Od prvních dnů ale pojal prezidentování jako nonstop krizi, která lidi naopak rozděluje.

Poslední dobou je například nejvíc prezidentem 10 milionů lidí, kteří mají rádi ruského prezidenta Putina, protože umí chytat ryby holýma rukama a taky dobývat sousední země. Nedejbůh, že by si přišel i pro Karlovy Vary. I tam totiž mluví dost lidí rusky a mají ho rádi.

Starý článek

To vše samozřejmě může být i legrace, dokud to zůstává doma. Málokdy například celý Hrad hledal starý článek, který možná neexistuje, takže tam aspoň pracují. Minulý týden však otiskl vlivný globální deník Financial Times článek o Zemanovi s jeho nepříliš lichotivou fotkou. Psal o tom, jak se na nejvyšší konferenci v Miláně Zeman stranil svých evropských kolegů, zatímco demonstrativně v klidu kouřil s ruským ministrem zahraničí. Na závěr ještě citoval českého diplomata, který řekl, že „se stalo českou tradicí mít na Hradě bláznivého muže.“ Možná se o nás brzy začne zajímat Borat.

Přitom je to ironie: Zeman si mohl pět let prezidentování užít jako málokdo. Jindřich Forejt by mu na spanilých jízdách českou krajinou kontroloval v rámci důstojnosti protokolu přísun alkoholu, Vratislav Mynář by vesele žvýkal a textoval si u toho s Alex a Zeman by na náměstích sjednocoval zemi. Občas by taky jmenoval nějakou vládu nebo ministra a vyjel do zahraniční, kdyby ho už nudil Havířov. Zeman tohle ale neumí. Jeho ješitnost mu velí poškozovat sebe i svou zemi.


Čtěte další komentáře autora:

Trochu ztrácíte kontakt (a funkci)

ANO pátrá, fízluje a informuje

BRAND24

Kouzlo věčně druhého

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).