Proč jsou někteří z nás obézní a jiní hubení?

02. června 2003, 00:00 - Gabriela Bobková, styl@profit.cz
02. června 2003, 00:00

ZdravíPohledy na vysvětlení obezity jsou dva: První ji přisuzuje metabolickým příčinám, druzí chování každého z nás.Oba názory se přitom vzájemně nevylučují. Pravda ale zůstává jedna: lidé trpící nadváhou přijímají více energie z potravin než použijí.

Zdraví

Pohledy na vysvětlení obezity jsou dva: První ji přisuzuje metabolickým příčinám, druzí chování každého z nás.

Oba názory se přitom vzájemně nevylučují. Pravda ale zůstává jedna: lidé trpící nadváhou přijímají více energie z potravin než použijí.

Vnitřní příčiny nadváhy

Teorie „set-point“ (usazený bod) První teorie říká, že většina lidí, kteří zhubnou redukční dietou, později rychle naberou celou váhu zpět. Tento fenomén ukazuje, že si tělo určitou váhu „určí“ a chce ji mít. V áhu brání regulací chuti k jídlu a hormonální činností.

Enzymová teorie

Spojuje ukládání tuků se zvýšenou koncentrací enzymů, které umožňují tukovým buňkám ukládat triglyceridy (částice, které transportují tuky z jídla do tukových buněk). Koncentrace tohoto LPL enzymu se zvýší, když tukové buňky rostou. Čím více LPL, tím více a snadněji tukové buňky ukládají lipidy, tj. tělo se pravděpodobněji stává obézním.

Teorie tukových buněk

Jiná příčina obezity může být ve vývoji nadměrných tukových buněk v dětství. Množství tuku v lidském těle odráží jak počet tukových buněk, tak jejich velikost. Počet tukových buněk se u obézních dětí zvyšuje rychleji - už v pubertě mohou mít stejné množství tukových buněk jako dospělý jedinec s normální váhou. Tuková buňka se do velikosti může rozšířit osm až desetkrát. Když dosáhne určité kritické velikost, rozdělí se. Tu kové buňky u obézních lidí také obsahují více LPL, mohou tedy dosahovat velkých rozměrů velmi rychle. Proto obezita neznamená jen více a větší tukové buňky, ale také tukové buňky schopnější. Se ztrátou tuku se tukové buňky srazí ve velikosti, ale nezmění se jejich počet a možná ani koncentrace LPL v nich. Prevence před obezitou by měla být největší v době růstu, kdy také roste počet tukových buněk.

Teorie termogeneze (vzniku tepla)

Týká se tkání, které se specializují na přeměnu energie v teplo - tzv. hnědý tuk. Normální bílé tukové buňky ukládají energii do tukových vazeb a mají pomalou metabolickou rychlost, zatímco hnědé tukové buňky aktivně uvolňují uloženou energii jako teplo. Člověk, jehož hnědé tukové buňky spalují jen málo energie, nebo člověk, který má menší množství hnědých tukových buněk, by mohl mít větší sklony k ukládání tuku.

Tepelný účinek jídla

Tepelný účinek jídla se u obézních a neobézních lidí různí. U štíhlých lidí, kteří právě snědli jídlo, se energetické použití zrychluje během chvíle a pak spadne do normálu. U většiny obézních lidí nenastává po jídle v energetickém použití žádná změna. Vnější příčiny nadváhy

Teorie vnějšího vjemu

Stoupenci tohoto pohledu tvrdí, že se lidé přejídají kvůli dosažitelnosti množství oblíbeného jídla. Tato teorie neumí plně vysvětlit vznik obezity, protože většinou každý je zlákán k přejedení, když si může vybírat z hojnosti bohatých a chutných jídel. Důvod nadváhy podle této studie je jídlo, které je nejcitlivější na chuť (a bohužel je i velmi energetické) a které obézní lidé jedí mnohem rychleji a ve velkém množství.

Upřednostňování tuku tělem

Tuky přináší při stejném objemu dvakrát více kalorií než bílkoviny nebo sacharidy, mají také přednost při ukládání v těle. V ysoké procento tuku ve stravě mnohem silněji působí na zvyšování procent tělesného tuku, než vyšší příjem celkových kalorií. Člověk, jehož výživa obsahuje příliš mnoho tuků, i když celková přijatá energie je v rozumných mezích, daleko pravděpodobněji zápasí s nadváhou.

Cvičení

Další příčinou obezity je nedostatek cvičení. Dobrou kontrolu nad hladem a chutí má většina zdravých aktivních lidí, opravdu málo sportovců je obézních. Kontrola nad chutí často upadá, když fyzická aktivita klesne pod určitou minimální úroveň. Rodíme se s instinktem k jídlu, máme ale i schopnost převést instinkt jíst na chuť jíst co nejčastěji vysokotučné jídlo. Zároveň ale také umíme obrátit sedavý životní styl a vyvinout více fyzické aktivity, která nám pomůže v boji s instinkty - a tím pádem i s obezitou.

Stoupenci teorie vnějšího vjemu tvrdí, že se lidé přejídají kvůli dosažitelnosti množství oblíbeného jídla.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče