Menu Zavřít

Proč jsem zkrachovala

15. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Začít dnes podnikat není určitě nijak snadné. Nebylo to ale snadné ani před deseti lety. O tom vypovídala i vlastní zkušenost, kterou do Profitu zaslala jeho čtenářka a který byl zveřejněn v č. 38/1993: Když jsem se po materské dovolené nemohla vrátit ke své práci (v podniku došlo k organizačním změnám), rozhodla jsem se podnikat.

PROFIT PO DESETI LETECH….

Bydlím v odlehlé části vesnice, kde není obchod ani telefon. Do července 1991 sem zajížděla pojízdná prodejna. Pak byl konec, nic. Lidé, převážně staří, začali jezdit do středu obce za nákupy autobusem. Z toho vycházel i můj podnikatelský záměr. Začala jsem prodávat těžké a objemné potraviny, abych ulehčila zdejším občanům nákupy. Postupně jsem chtěla sortiment rozšiřovat. Ze zisku jsem si chtěla pořídit ledničku, mrazák a dopracovat se ke kompletnímu sortimentu od pečiva k uzeninám, případně balenému masu. Jaké však bylo mé překvapení, když o nabízené služby projevila zájem jen polovina lidí. Ostatní dál jezdili do obchodu autobusem a tahali se s těžkými nákupy. Věřila jsem, že i oni podlehnou a časem budou nakupovat u mne. Už také proto, že ceny jsem se snažila vždy držet níž, než v nejbližších obchodech. Když už se zdálo, že se mi podnikání zdaří, došlo ke změně legislativy v neprospěch drobných podnikatelů. Jako rodina jsme byli finančně na dně. Ceny rostly a já jsem si nemohla po dva roky přiznat žádnou odměnu. Manžel už mne podporovat nemohl a vidina mého příjmu byla stále v nedohlednu. Proto jsem se rozhodla podnikání přerušit a vyčkat na lepší časy.

Poučení:

* nezačínat z ničeho,

BRAND24

* nepodnikat tam, kde je malá kupní síla, pokud ovšem nemáte zázemí v dobře zaběhnutém podniku,

* počítat s tím, že lidé neradi mění své zvyky a navíc raději zaplatí za dopravu, než aby dali vydělat sousedce, které závidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).