Menu Zavřít

Proč čeští zemědělci požadují vyšší dotace

16. 12. 2009
Autor: profit

Společná zemědělská politika Evropské unie není ve svých principech „společná“, ale je výrazně protekcionistická ve prospěch starých členských zemí Evropské unie. Přesvědčivým dokladem jsou rozdíly v přímých platbách, hrazených z Evropského zemědělského garančního fondu.

Autor: Jakub Stadler

Například v Německu dosáhnou v roce 2010 přímé platby úrovně 345 eur/ha zemědělské půdy. V ČR dosáhnou jen 178 eur/ha. Na Českou republiku se ale vztahuje ustanovení Smlouvy o přistoupení, podle něhož lze z národních zdrojů v roce 2010 přímé platby dorovnat do 30 procent celkové úrovně přímých plateb stanovených pro rok 2013, tedy o 77 eur/ha zemědělské půdy. V České republice by tak přímé platby mohly v roce 2010 dosáhnout úrovně 255 eur/ha, tedy 74 procent úrovně stanovené pro Německo.

V návrhu státního rozpočtu je pro rok 2010 na předfinancování přímých plateb hrazených ze zdrojů EU rozpočtována částka 175 eur/ha. Na národní doplňkové platby je ale rozpočtována částka pouhých 19 eur/ha. Přímé platby by celkem představovaly částku 194 eur/ha, tedy zhruba 56 procent úrovně přímých plateb vyplácených zemědělcům v Německu.

CONTENT24

Hospodářská krize se na českém zemědělství projevila hlubokým propadem cen, zejména mléka, obilí, řepky a masa. Zemědělští prvovýrobci prakticky prodělávají na všech tržních komoditách. V ohrožení je celý sektor mléčného skotu. V České republice pokračuje rozevírání cenových nůžek. Spotřebitelské ceny potravin meziročně klesly na 97,6 procenta, ceny zemědělských výrobců ale klesly až na 71,4 procenta.

Čeští zemědělci usilují o to, aby Společná zemědělská politika EU výrazněji přispěla k vyvedení jejich podniků z krize a dál neprohlubovala rozdíly mezi zemědělci starých zemí a nových zemí EU. Proto požadují vyplacení národních doplňkových plateb ve výši umožněné přístupovou smlouvou, tedy do výše 77 eur, respektive 2000 korun/ha zemědělské půdy, tedy celkem 7 miliard korun, nikoliv pouze 1,75 miliardy korun, jak je ve státním rozpočtu uvedeno. Tyto finanční prostředky jsou nutné k udržení konkurenceschopnosti českého zemědělství v rámci společného trhu EU.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).