Menu Zavřít

Probuďte spící peníze

16. 4. 2007
Autor: Euro.cz

FAKTORING S nesplácenými fakturami se občas potýká snad každá firma. Jednou z možností jak uvolnit takto zablokované peníze nabízí faktoring. Určen je především menším a středním firmám. Faktoring je specifická alternativa úvěrových produktů jištěných zástavou pohledávek v kombinaci s jejich správou.

FAKTORING S nesplácenými fakturami se občas potýká snad každá firma. Jednou z možností jak uvolnit takto zablokované peníze nabízí faktoring. Určen je především menším a středním firmám.

Faktoring je specifická alternativa úvěrových produktů jištěných zástavou pohledávek v kombinaci s jejich správou. Na rozdíl od nich funguje na základě postupování pohledávek. Určen je především menším a středním firmám. „Smlouvu s faktoringovou společností jsme uzavřeli v dubnu 2006 a nyní po téměř roční zkušenosti můžeme říci, že se naše pozitivní očekávání naplnila. Naše cash-flow přestalo být závislé na možnostech našich odběratelů, inkaso pohledávek za nás sleduje náš faktoringový partner a věříme, že nám v budoucnosti pomůže i při naplňování našich exportních záměrů,“ vysvětluje přínosy faktoringu Stanislav Beznoska, majitel stejnojmenné firmy, která působí ve zdravotnictví. Přestože je pro tento obor typický nedostatek peněz a zpožděné úhrady, dokázala firma poměrně dlouho financovat rozvoj a rostoucí obrat pouze z vlastních zdrojů. Koncem roku 2005 ovšem začalo být zřejmé, že takový způsob je již limitující. „Kromě nabídek několika bank jsme se rozhodli posoudit možnost faktoringu a nakonec jsme se rozhodli právě pro něj,“ říká Beznoska.

OCHRANA SE CENÍ

Dana Barnášová, generální ředitelka společnosti Novesta, si u faktoringu především cení ochranu proti případné insolvenci zákazníků. „Převážnou část naší výroby jsme schopni uplatnit na náročných západoevropských trzích, ale přesto naše společnost prošla několika lety velmi složitého vývoje. Faktoringová společnost byla schopna odhadnout potenciál našich výrobků v době, kdy jsme měli dostatek zakázek od bonitních zahraničních odběratelů, ale dělalo nám potíže zajistit tradiční cestou běžné provozní financování,“ vysvětluje Barnášová.

KDYŽ SE ŘEKNE POHLEDÁVKA

„Faktoringová společnost je taková, která vám řekne, že financuje pohledávky, prostě financuje vaši firmu na základě postoupení vašich pohledávek,“ vysvětluje Tomáš Morávek, generální ředitel ČSOB Factoring. Většinou je faktoringem zajišťováno provozní financování, a to dvěma způsoby - regresním a bezregresním.

„U regresního faktoringu poskytuje společnost klientovi finanční zdroje, stará se o správu a inkaso pohledávek, nepřebírá ale riziko jejich nesplacení,“ říká Morávek. To v praxi znamená, že firma sice okamžitě získá volné finanční zdroje, ale peníze musí faktoringové společnosti vrátit v určité lhůtě po termínu splatnosti v případě, že odběratel postoupenou pohledávku nezaplatí. Faktor však zpravidla chrání klienty tím, že na každého odběratele stanoví maximální hodnotu otevřených pohledávek, které je ochoten financovat. Tento limit odvozuje z finanční síly odběratele, z jeho platební morálky, z délky a kvality spolupráce s klientem.

Bezregresní možnost zahrnuje i ochranu před rizikem nezaplacení pohledávky. Klient je chráněn proti platební neschopnosti či nevůli odběratele splácet závazky do výše takzvaného úvěrového limitu. Riziko případného nesplacení pohledávky tedy na sebe bere faktor. Spoluúčast klienta bývá zpravidla 10 až 15 procent. Velmi jednoduše řečeno tedy v tomto případě faktoringová společnost odkupuje od klienta pohledávky před jejich splatností a vyplácí leckdy ještě tentýž den klientovi zálohu zpravidla v rozsahu 70 až 90 procent z nominální hodnoty pohledávky. Po jejím inkasu pak doplácí klientovi zbytek pohledávky formou vyúčtování jako doplatek.

Předpokladem získání peněz je existence obchodního vztahu, který počítá s odkladem splatnosti a vystavených faktur mezi klientem a jeho odběrateli či dodavateli. Financovat lze i pohledávky za zahraničními klienty, podle požadavků klienta i v cizí měně, což sníží riziko změny kurzu.

BRAND24

CO UMÍ FAKTORING

Faktoringová společnost zabezpečuje krátkodobé provozní financování firmám, jejichž odběratelé běžně využívají odloženou splatnost faktur, a to na dobu až 120 dní. Pohledávky firma postoupí společnosti, která na ně obratem poskytne zálohy ve výši 80 až 90 procent z fakturované částky. Doplatek získá klient v okamžiku, kdy odběratelé zboží zaplatí. Faktoringová společnost současně přebírá veškeré úkoly spojené se správou a zajištěním inkasa pohledávek. Firma tím snižuje fixní náklady spojené se správou pohledávek a může se lépe koncentrovat na vlastní podnikatelskou činnost. Alternativním bankovním produktem jsou revolvingové úvěry jištěné zástavou pohledávek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).