Menu Zavřít

Pro Lotyšsko zatím ani korunu

19. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

CONTENT24

Finanční pomoc ve výši sto milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun), kterou letos přislíbila Lotyšsku Česká republika, se odkládá. Ministerstvo financí totiž tvrdí, že zatím není potřeba. „Vzhledem k lepší hospodářské a fiskální situaci v Lotyšsku, než jaká se očekávala, nebylo české asistence třeba, a nebude jí třeba ani do konce roku 2010,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Je sice možné, že se finanční pomoc pouze odkládá, ale zároveň není vyloučeno, že Česko nakonec do Lotyšska nepošle ani korunu.
„Česká republika si je si vědoma mezinárodního závazku, který má v případě této půjčky. Proto pokud by to fiskální situace Lotyšska v budoucnu vyžadovala a současně by Lotyšsko jako doposud plnilo podmínky hospodářského programu, na který je mezinárodní pomoc této zemi vázána, je Česká republika připravena jednat o vhodné formě pomoci. Pro tuto pomoc by byly stanoveny nové podmínky,“ upřesnil Jakob.
Lotyšsko požádalo o zahraniční finanční pomoc už v roce 2008. Kvůli potížím s veřejnými financemi a poklesu ekonomiky nebylo schopno financovat svůj dluh vydáním nových dluhopisů na kapitálovém trhu. Český parlament proto v roce 2009 schválil, že Česko pošle do Lotyšska dvě stě milionů eur, tedy v přepočtu více než pět miliard korun. Ministerstvo financí se však s Lotyšskem do konce roku nestihlo dohodnout, takže letos Eduard Janota ještě coby ministr financí připravil nový návrh smlouvy. Ovšem už jen na sto milionů eur.
Peníze pro Lotyšsko by ministerstvo financí získalo emisí dluhopisů. V žádném případě by proto nešlo o bezúročnou půjčku. „Lotyšsko nám samozřejmě uhradí veškeré úroky, které my za vydané dluhopisy zaplatíme. Za sedm let nám bude splacena jistina včetně nákladů, jež budeme mít s vydáním dluhopisů a s dluhovou službou. Z pohledu těchto sedmi let je tato operace neutrální a nezvyšuje státní dluh ani o korunu,“ vysvětlovalo ministerstvo financí v oficiálním prohlášení princip finanční pomoci Lotyšsku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).