Menu Zavřít

Pro koho je kurzarbeit?

28. 9. 2015
Autor: Lucie Robinson

Četl jsem, že vláda nově schválila kurzarbeit. Jsme středně velký výrobní podnik a v průběhu roku nám výrazně kolísá počet zakázek, což má vliv na zaměstnanost ve firmě. Kurzarbeit pro nás proto představuje zajímavou alternativu, nejsem si však jistý, zda bude dostupný pro všechny firmy. Odkdy, za jakých podmínek a po jak dlouhou dobu můžeme kurzarbeit využívat? Martin B., České Budějovice

Ano, máte pravdu, takzvaný kurzarbeit by měl od 1. října 2015 platit i v České republice a být dostupný pro firmy respektive zaměstnavatele patřící do soukromé sféry. Na vysvětlenou, pojmem kurzarbeit je označována jakási dohoda mezi zaměstnanci, zaměstnavatelem a státem, na jejímž základě se zaměstnancům zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. Zaměstnavatel se zaváže, že nikoho nepropustí.

Kurzarbeit může být zaměstnavatelem využíván až na dobu šesti měsíců s možností jednoho prodloužení. Vláda může v odůvodněných případech nařízením stanovit delší dobu poskytování příspěvku.

Podmínkou pro využití kurzarbeitu je, že zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu nejméně 20 procent stanovené týdenní pracovní doby z důvodu poklesu zakázek, v důsledku nepříznivých povětrnostních vlivů nebo živelních událostí.

Zaměstnavatel musí k žádosti o příspěvek přiložit dohodu s odborovou organizací, a pokud u něj odbory nepůsobí, tak vnitřní předpis o výši náhrady mzdy při částečné nezaměstnanosti. Dále popis důvodů, proč žádá o příspěvek, a popis opatření, která již k řešení situace zavedl. Rovněž předloží seznam dotčených provozoven a zaměstnanců a popis výhledu překonání částečné nezaměstnanosti nebo živelní události.

Tuto žádost pak posoudí vláda a po jejím souhlasu uzavře zaměstnavatel s úřadem práce dohodu o poskytnutí příspěvku. Od jejího uzavření bude zaměstnavatel zaměstnanci poskytovat náhradu mzdy ve výši alespoň 70 procent průměrného výdělku, z čehož 50 procent bude hradit sám a 20 procent mu vrátí stát prostřednictvím příspěvku.

Výše tohoto státního příspěvku bude však nejvýše 0,125násobek průměrné mzdy v národním hospodářství, což v současnosti činí 3147 korun za měsíc. Zaměstnavatel se rovněž musí zavázat, že po dobu poskytování příspěvku neukončí s dotčenými zaměstnanci pracovní poměr z organizačních důvodů.

BRAND24

Podrobnosti poskytování příspěvku, včetně určení období, kdy bude možné o příspěvek žádat, důvodů, z jakých bude možné o příspěvek žádat, stanovení delší doby čerpání příspěvku, vytvoření vzoru žádosti atd., má stanovit vláda ve svém nařízení.

Autorka je advokátka v DLA Piper Prague

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).