Menu Zavřít

Privatizace hnědouhelných dolů finišuje

12. 1. 2004
Autor: Euro.cz

PRODEJ STÁTNÍCH PODÍLŮ V SEVEROČESKÝCH DOLECH (SD) A SOKOLOVSKÉ UHELNÉ (SU) JE OBCHODEM ZA MILIARDY KORUN. USKUTEČNIT BY SE MĚL ZE VŠECH PRIVATIZAČNÍCH AKCÍ NEJDŘÍVE.

Sítem neprošly některé významné energetické firmy

K prodeji 55,4 procenta akcií vlastněných státem v SD a rovněž většinového podílu v SU by mohlo dojít již ve středu. Vše nasvědčuje tomu, že až do chvíle, než vláda schválí kupce, bude prodej dolů předmětem nesmlouvavého konkurenčního klání. Privatizaci hnědouhelných společností kabinet odstartoval začátkem loňského srpna. Zájem o koupi dolů projevila více než desítka společností, většina ale neprošla předkvalifikačním kolem. To vyvolalo ostrý odpor. S formou prodeje dolů nesouhlasí například opoziční ODS. Vyzvala vládu k ukončení tendru, protože nepovažuje výběrové řízení za transparentní. Způsob prodeje vyvolal odpor odborů z dolů i elektráren. Výhrady měla také Evropská komise. Pravidla soutěže předem vyloučila firmy, které podnikají v příbuzných energetických oborech. Polemiku vyvolal výklad požadavku, aby uchazeč měl zkušenost s těžbou uhlí. Sítem tak neprošla například britská společnost International Power, která v ČR vlastní Elektrárny Opatovice a Pražskou teplárenskou. Z tendru byl vyloučen i největší výrobce elektřiny v České republice společnost ČEZ. Vstup do soutěže se stal pravděpodobně důvodem pro odvolání šéfa této firmy Jaroslava Míla.

PENTA ZVÝŠILA NABÍDKU

BRAND24

Napětí zvyšuje fakt, že mezirezortní komise, která posuzovala v prosinci nabídky na prodej státních podílů, nevydala oficiální pořadí vládě doporučených firem. Pouze podle neoficiálních informací doporučila za vítěze soutěže o SD skupinu J&T. Další místa obsadily firma Penta a Appian Group, která již vlastní Mosteckou uhelnou společnost (MUS). J&T měla nabídnout za SD 6,83 miliardy korun, druhá Penta 5,4 miliardy korun a na třetím místě skončila Appian Group s 4,8 miliardy korun. Podle náměstka ministra průmyslu a předsedy privatizační komise Václava Srby je rozhodování o vítězi soutěže plně v rukou vlády. Tvrdí, že je možné, aby se některý z uchazečů obrátil na jednoho z ministrů, kteří předkládají materiál o privatizaci dolů, a informoval ho, že hodlá zaplatit více. To již učinila Penta, která předložila vládě novou závaznou nabídku. Proti původní nabídce zvýšila cenu o 1,5 miliardy korun na 6,831 miliardy korun. Tím překonala J&T. Za šalamounské řešení označil postup výběrové komise člen sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř. Komise podle něho nabídky nevyhodnotila, odpovědnost za výběr vítězné firmy přesunula na vládu. „Komise vyslala směrem k ministrům průmyslu a financí dvě zprávy. Buď mohou ještě dojednávat možnost navýšení ceny se všemi třemi uchazeči o SD, nebo určí vítěze soutěže na základě dosud zjištěných skutečností,“ řekl Vojíř. Nejen cena hraje důležitou roli v privatizaci dolů. Podle některých expertů může mít význam například hrozba hnědouhelného monopolu vzniklá spojením MUS a SD. Elektrárenská společnost ČEZ i nezávislí výrobci elektřiny, především teplárny, by se pak mohli dostat pod tlak jediného dominantního dodavatele hnědého uhlí v ČR. Svou váhu mají hornické odbory. Minulý týden zástupci odborů předložili vládě soubor garancí těžby uhlí a udržení zaměstnanosti, které by měl budoucí majitel SD přijmout. „Právo kabinetu privatizovat nezpochybňujeme, i když s prodejem nesouhlasíme. SD jsou totiž zdravou firmou s každoročním miliardovým ziskem,“ vyjádřil se v souvislosti s privatizací šéf severočeských hornických odborů Miroslav Tlapák. Jasněji je v soutěži o Sokolovskou uhelnou. Podle Srby byla vládě za vítěze soutěže o státní podíl doporučena Sokolovská těžební, kterou ovládají manažeři SU. Ti údajně nabídli za majoritu v hnědouhelné firmě dvě miliardy korun. V závěru tendru neměla Sokolovská těžební soupeře. Poslední z nich, společnost OKD, sama ze soutěže odstoupila. Právě o prodeji státního podílu v černouhelné těžební firmě OKD by se mělo jednat příští měsíc. Klíčový vlastník, společnost Karbon Invest, by měl do poloviny února předložit nabídku na odkup zhruba 46procentního státního podílu v OKD. Pokud se stát s podnikem na odkupu nedohodne, vyhlásí veřejnou soutěž.

Těžba hnědého uhlí a lignitu v ČR (miliony tun) 2000 46,6 2001 47,9 2002 45,4 2003 47,0* * předpokládaný výsledek (lignit se již téměř netěží, jde o útlumový program) Pramen: Hornická ročenka za rok 2002

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).