Přišly mrazy, vinaři připravují sklizeň ledového vína

17. prosince 2009, 11:01 - Veronika Skálová, <a href="http://www.aktualne.cz">Aktuálně.cz</a>
17. prosince 2009, 11:01

Ještě před týdnem si vinaři zoufali, že letos ledové víno vyrábět nebudou. Teď už vědí, že kdo nepodlehl malomyslnosti, ten sladkou specialitu s letošním letopočtem vylisuje.

Autor: Martin Siebert

Aby totiž mohli vinaři ledové víno z posledních hroznů na vinici vyrobit, musí teplota tři dny po sobě klesnout nejméně sedm stupňů pod nulu. A meteorologové hlásí v tomto týdnu teploty ještě nižší. Hrozny se v mrazu nejen sklízí, ale i lisují.

„Hrozny nesmí během lisování v žádném případě zcela rozmrznout. Část vody proto zůstává v bobulích nevylisována ve formě ledových krystalů. Ledová vína jsou díky tomu velmi plná, extraktivní, sladká a zároveň se řadí mezi nejvzácnější vinařské produkty. Tomu pak musí odpovídat i cena,“ vysvětlil Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Stejně jako u vína slámového, při jehož výrobě se nechávají hrozny pro změnu schnout na slámě, je důležité dodržení předepsané cukernatosti.

„Inspektor nejprve ověřuje hrozny a jejich původ přímo na vinohradu a poté po vylisování hroznů změří jejich cukernatost. Ta by měla dosáhnout nejméně 27 stupňů,“ dodal Babisz.

Čekání na mrazy bylo letos obzvlášť napínavé. V září se zdálo, že po létě přijde rovnou zima, ale následoval dlouhý, teplý a vlhký podzim.

Více na Aktuálně.cz.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče