Příroda vše nespasí

28. května 2012, 12:47 - Milan Ballík
28. května 2012, 12:47

Restaurace se stěhují blíže k přírodě. Do hry se tak dostávají podniky mimo centrum, které mohou na současném boomu profitovat. Záleží ovšem na tom, jak tuto výhodu pojmou

Restaurace v Kobylisích stojí na vyhlídce, jež nabízí bonus v podobě výhledu na podstatnou část stepní lokality Trojská. Zjistit, kterak s ním hospodaří, bude tématem dnešního posezení.
Už sám přístup vás, nejedete-li vozem, naladí do příjemného očekávání. Od zastávky tramvaje musíte vyšlapat nějakých devadesát – víc jich nebude – schodů na hřeben. Procházíte hustou zelení, tvořící nad schodištěm klenbu listoví, vůně trávy a kvetoucích stromů vás optimálně připraví na pobyt v některé části Krásné vyhlídky.
Restaurace je členitá jak uvnitř, tak venku. Nevelký prostor v nitru domu je vyřešen sympaticky a atraktivně. Oddělené pódium, odražené kovovým zábradlím a pojednané v tmavě zelené, je „oděno“ do motorkářského. Cedule s motivy slavné americké kerouakovské éry podtrhují svéráznost tohoto světa. Nevelký bar s pouhými třemi místy zase oslovuje hřejivým dřevěným provedením a lákavým „vysokovoltážním“ sortimentem. Navíc odtud expedují báječně ošetřené, jako led chladné pivo.
Hlavním jevištěm je ale zahrada. Víceúrovňová, vybavená v různých stupních elegance – od prostých stolů a pevných lavic až ke vznešenému zahradnímu mobiliáři v jakési hlavní aule. A když už jsme začali tou vyhlídkou, není zase až tolik oslnivá. Fádní panelákovou stěnu na horizontu ozvláštní teprve zapadající slunce, v jehož protisvětle se věže domů změní v černou siluetu obřích zdí monstrózního hradu.

Zatuchlé meníčko

Ať se usadíte tam či tam, bude vás opečovávat pozorný personál, který neztratí rozvahu ani při maximálním vytížení. Jídelní lístek je ovšem archiválií minulých let. Když se do něj zahledíte, jistě vás zaskočí skladba nabídky. Pomiňte fakt, že ze šesti chodů tři nemají, to se stát může. Zarážející je, že výběr tvoří samá hutná, vydatná „zimní“ jídla. Jediný candát, který by do letního vedra pasoval, je samozřejmě vyprodán. Nepochopitelné pochopíte až při pohledu na poslední aktualizaci meníčka. Stojí na něm datum 1. 9. 2010! Při troše dobré vůle se dočká smutného výročí. Tabule s denní nabídkou sice předkládá novější verzi sortimentu, ovšem i z ní budete těžko skládat program večeře, která by byla lehká, pestrá a chutná. Neholdujete-li grilovaným masům, zbývá nějaký ten losos, salát a jedna dvě hotovky, toť vše. Výběr se tak stává tvrdým oříškem.
Nicméně, přišli jsme se najíst, tak do toho. Míchaný salát s vepřovou panenkou a parmazánem otevře představení zdejší kuchyně. Kupka trhaných listů je okrášlena barevnou paprikou a ohnivými rajčaty, na vrchu se tukem blýskají nudličky vepřového. Napohled chaotické, po prvním soustu ne špatné. Ovšem listy po chvíli ztrácejí svěžest, ohřáté teplým masem vadnou a přestávají jednak křupat a jednak živě ovlivňovat celkovou chuť. Ta vyznívá ve finále rozpačitě: vlažná panenka ztratila podporu zeleniny, její tah a křehkou jarost, výsledkem je mdlý, jen prostředně sladěný projev.
Zkouška o nápravu silným hovězím vývarem s játrovými knedlíčky nedopadla o nic lépe. Polévka jako by byla komponována v obráceném gardu. Vývaru, temnému jako mystické černé svíce na stolech, chyběla chuť masa, byl jen důrazně kořeněný. Zato knedlíčky se kolem koření ani nekutálely, natož aby se s ním sbratřily. Jejich blátivá konzistence postrádala jakoukoli burcující stopu chuti stejně jako zelenina zdecimovaná varem.

Grilování tu umějí

Když přehlédnete spokojené, rozesmáté, tukem grilovaného masa se blýskající tváře u okolních stolů, znejistíte. Možná vás napadne, zda není chyba ve vás. A nezbude vám než zkusit něco z nabídky upravené žárem grilu. Pro začátek se nepouštějme do dlouhých špízů – moc komponent na nich znamená příliš chutí a nespočet možností zakopnutí. Zkusme to jednoduše, a sice prostřednictvím rumpsteaku se zelenými fazolkami a slaninou.
Dobře okořeněný steak, propečený podle přání, naštěstí hýřil šťávami a chutnal po ryzí hovězině. Pouze při okrajích trochu utekl, jinak nabízel růžové, šťavnaté sousto. Fazolky sympaticky doplňovaly vyzrálý steak mladými zeleninovými tóny, vypečená slanina pak vetkla obému bohaté a chuťově silné závěrečné vyznění. S grilem to zde umějí, to je nutné přiznat. Přesvědčil vás steak a dáte kuchaři ještě jednu šanci? Pokud ano, zkuste třeba vodní meloun s karamelem. Zní to děsivě a budí představy o dvakrát sladké krmi, ovšem opak je pravdou. Čerstvé a vlhké růžové kostičky melounu si ponechávají všechnu svou okrajově sladkou letní lehkost a nenechávají se cukrovým atakem karamelu znásilnit. Ten roli druhých houslí přijímá s povděkem a do lehýnké svěžesti melounu jen občas a tlumeně zabasuje.

Čas na revizi

Dojem z Krásné vyhlídky zůstává i přes snahu předvedenou u posledních dvou chodů matný. Nezdá se mi, že by restaurace vydržela s pouhým „šidítkem“ výhledu do nezdevastované přírodní scenerie Tróji a Drahaně, luzným západem slunce nad sídlištěm či vůní a praskotem hořícího dřeva. Jsem přesvědčen i o péči, kterou zde věnují častým a vychvalovaným svatbám, které se zde pořádají. Je mi jen líto, když se stejné kvality služeb – vlastně pouze kuchyně, servis byl přívětivý a přesný – nedostane zákazníku z ulice. Nabídku pokrmů vycházejících z kuchyně by stálo za to důkladně revidovat a bylo by třeba se zamyslet nad jejich kvalitou. Sama okolní příroda, jakkoli oslňující, vše nezmůže. A podnik s jejími útěšlivými mimikry nemůže počítat věčně.

Plusy

+ relaxační nálada v zahradách i ve vnitřních prostorech
+ zvládající obsluha, noblesně si poradivší se sebevětšími nápory hostí

Minusy

- chudý, „fousatý“ a značně proškrtaný lístek
- nevyrovnané, povýtce spíše podprůměrné výstupy z kuchyně
- v porovnání s výkonem vysoká cena, i když nominálně zdánlivě přijatelná
- málo využitý potenciál, který má restaurace k dispozici

Restaurace Na krásné vyhlídce

Na Dlážděnce 35, 180 00 Praha 8-Troja, tel.: +420 603 865 100
email: restaurace@nakrasnevyhlidce.com, http: www.nakrasnevyhlidce.com Otevírací doba restaurace: Po–Ne 12.00–23.30

Kuchyně: mezinárodní s podílem české a se zaměřením na grilování
Země původu nabízených vín: Česká republika, Francie, Itálie, Nový svět, Španělsko

Výběr z jídelního lístku

Silný hovězí vývar s nudlemi 45 Kč
Rozpečený hermelín v listovém těstě s trhaným salátem s brusinkami 95 Kč
Trhaný listový salát s kuřetem a cherry rajčaty 155 Kč
Svíčková na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem, brusinky 155 Kč
Hovězí guláš s bramboráčky 135 Kč
Vídeňský telecí řízek s bramborovou kaší 185 Kč
Kachní prsa s nádivkou z jedlých kaštanů s povidlovou omáčkou, šťouchané brambory 230 Kč
Smažený sýr s hranolky a tatarskou omáčkou 130 Kč
Grilovaný candát se smetanovými nudlemi se špenátem 230 Kč
Horká vafle s vanilkovou zmrzlinou a polevou 75 Kč

Výběr z nápojového lístku

Pivo:
Radegast 10o 0,5 l 29 Kč
Pilsner Urquell 12o 0,5 l 39 Kč
Radegast Birell – nealko 0,5 l 36 Kč

Víno:
Ryzlink rýnský – Salabka 2008 305 Kč Bourgogne Chardonnay La Vigneé Bouchard Pere et Fils 2009 629 Kč
Falerio dei Colli Ascolani – Tentuta de Angelis, Marche 295 Kč
Gavi di Gavi „Gruée“ – Batasiolo, Piemonte 2009 490 Kč
Pinot Bianco St. Valentin – St. Michael Eppan, Alto Adige 950 Kč
Chardonnay Yali 2007, Chile 290 Kč
Cerasoulo rosé – Valle Reale, Abruzzo 2009 315 Kč
Zweigeltrebe 2008 – Proquin 420 Kč
Cotes du Rhone rouge Belleruche M. Chapoutier 2009 519 Kč
Poggio Salvi Di Montalcino – Brunelo 2005 1450 Kč
Chianti Clasicco – Rocca delle Macie, Toscana 2007 620 Kč
Australia Shiraz Domaine Tournon M. Chapoutier 2008 560 Kč
Crianza Peciña, Rioja 2005 580 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče