Menu Zavřít

Připravte se na mýtné v Německu, nabádá české dopravce sdružení

22. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Čeští dopravci by seměli připravit na to, že Německo od příštího roku zavádí mýtnépro nákladní dopravu, varuje Sdružení českých podniků v Německu.

Čeští dopravci by seměli připravit na to, že Německo od příštího roku zavádí mýtnépro nákladní dopravu, varuje Sdružení českých podniků v Německu.Doporučuje proto českým dopravcům, aby se včas informovali oaktuálních sazbách mýtného na německých silnicích. Informace lzenajít například na internetových stránkách www.mauttabelle.de.

Přípravy na mýtné jsou v Německu v závěrečné fázi a budíobavy. Systém přichází s jedenapůlročním zpožděním a němečtíodborníci varují, že počátkem příštího způsobí rozjezd mýtného naněmeckých dálnicích chaos. Toho se obávají i čeští dopravci.

Zpožďuje se totiž zavádění takzvaných palubních měřícíchjednotek do nákladních automobilů. Tyto přístroje mýtnéautomaticky změří a vypočtou. V Německu je mělo mít do konce roku500.000 nákladních automobilů. Počátkem listopadu to ale bylo jen150.000 vozů a experti varují, že zpoždění už nelze dohnat.

Tlak na dálniční terminály, kde budou platit mýtné dopravcibez palubních jednotek, tedy bude vyšší, než se předpokládalo. „Od ledna hrozí na většině hraničních přechodů, a hlavně napohraničních odpočívadlech zácpy a chaos,“ varoval nedávno vtýdeníku Focus předseda německého autoklubu ADAC Peter Meyer.

Poukázal na to, že do Německa denně přijíždí na 10.000zahraničních dopravců. Ti nebudou mít palubní jednotky a nelzeočekávat, že by platili mýtné přes internet.

„Představte si … spoustu východoevropských řidičů, kteříchtějí ve Frankfurtu nad Odrou přes hranice, neumí moc německy abezradně stojí před přístroji: Začátek mýtného se pro mnohéobčany vracející se z vánoční dovolené stane noční můrou,“předpověděl Meyer.

Konsorcium Toll Collect, které má zavedení mýtného nastarosti, by podle něj mělo instalovat dodatečné mobilníterminály, než se systém zaběhne.

BRAND24

Do německého systému se zaregistrovalo zhruba 1100 českýchdopravců, kteří provozují přes 12.000 vozidel. Asi 8000 z nich siobjednalo měřící jednotky. Namontováno je však má zatím jen 2600vozidel. Podle odhadů odborníků je zaregistrována asi polovinačeských dopravců, kteří budou nový systém v Německu využívat.

Průměrná výše mýtného činí podle Sdružení českých podniků vNěmecku 12,4 eurocentu (3,90 Kč) za kilometr. Mýtné je rozdělenove dvou třídách podle počtu os a ve třech třídách dle škodlivýchemisí. Nejnižší poplatek obnáší devět devět centů za kilometr,nejvyšší 14 centů za kilometr. Podle odhadu sdružení zaplatídopravce například za trasu od hranice v Rozvadově do Kolína nadRýnem a zpátky zhruba 150 eur (asi 4700 Kč).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).