Přiměřená doba na oddech a jídlo

23. dubna 2007, 00:00 - Miroslava Soukupová, Petr Kučera
23. dubna 2007, 00:00

V Poradně Profitu č. 9/2007 jste vysvětlovali přestávky v práci na jídlo a oddech podle nového zákoníku práce. Jaký je rozdíl mezi přestávkou a přiměřenou dobou na oddech a jídlo? Kdy musí být přestávka poskytnuta a kdy ne?

V Poradně Profitu č. 9/2007 jste vysvětlovali přestávky v práci na jídlo a oddech podle nového zákoníku práce. Jaký je rozdíl mezi přestávkou a přiměřenou dobou na oddech a jídlo? Kdy musí být přestávka poskytnuta a kdy ne?

Zaměstnanci, který vykonává práce, jež nemohou být přerušeny (a proto mu nemůže být poskytnuta řádná přestávka v práci na jídlo a oddech), musí být zajištěna (aspoň) přiměřená doba na oddech a jídlo.

Ta se započítává do pracovní doby, zatímco (standardní) přestávka v práci na jídlo a oddech se do pracovní doby nezapočítává.

Prakticky se jedná o situace, kdy zaměstnanec bude při práci po přiměřenou dobu odpočívat nebo jíst. Zaměstnavatel musí tyto situace akceptovat, neboť se fakticky jedná o výkon práce. Nejedná se o přestávku v práci.

Práce, které nemohou být přerušeny, jsou charakterizovány zejména:

- technologickou či provozní (funkční) nepřerušitelností práce,

- organizační nezajistitelností pracovní přestávky, tj. nemožností zajistit vystřídání zaměstnance v době přestávky.

V praxi jde zejména o: - takzvaná jednomužná pracoviště, tj. pracoviště s jedním člověkem (jako v případě hlídačů, vrátných, recepčních, dispečerů apod.), která neumožňují zastupitelnost jiným zaměstnancem,

- mimořádné situace, při nichž zaměstnanec přestávku čerpat nemůže, ačkoliv za normálních okolností ji jinak čerpat může.

Mladistvému zaměstnanci musí být za stanovených podmínek vždy poskytnuta přestávka na jídlo a oddech.

Přestávku v práci na jídlo a oddech a přiměřenou dobu na oddech a jídlo nelze navzájem ztotožňovat. Jestliže zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci bez přerušení provozu nebo práce přiměřenou dobu na oddech a jídlo, jde o pracovní dobu, za kterou zaměstnanci náleží mzda.

Rozhodování o tom, zda poskytnout přestávku v práci na jídlo a oddech nebo jen přiměřenou dobu na oddech a jídlo, vyžaduje individuální hodnocení konkrétních podmínek každého pracoviště. Není vyloučeno, že zatímco v průběhu ranní či odpolední směny je možno zaměstnanci přestávku v práci poskytnout (například na pracovišti je více zaměstnanců, kteří se mohou v této době navzájem zastoupit), v průběhu noční práce nebo práce přesčas tomu tak není, a namísto přestávky v práci bude zaměstnanci zajištěna pouze přiměřená doba na oddech a jídlo.

RichardW. Fetter, právník

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče