Menu Zavřít

Příliv investic do Česka se v pololetí zdvojnásobil

19. 10. 2010
Autor: profit

Příliv přímých zahraničních investic do Česka se v pololetí meziročně zhruba zdvojnásobil na 80,2 miliardy korun. Za celý rok 2009 příliv PZI klesl o více než polovinu na 52,2 miliardy Kč.

Foto: Siebert Martin

BRAND24

Hlavní podíl na letošních investicích mají reinvestované zisky a investice do ostatního kapitálu. Naproti tomu investice do základního kapitálu firem jsou nízké. „Největší položku představovaly reinvestované zisky, kdy podíl přímých zahraničních investorů na nerozdělených hospodářských výsledcích dosáhl 41,9 miliardy korun,“ uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na reinvestovaných ziscích se podílely nejvíce Rakousko (13,8 miliardy korun), Německo (9,1 miliardy korun), Francie (7,8 miliardy korun) a Belgie (4,1 miliardy korun).

Celkový objem PZI plynoucích z Česka do zahraničí se v pololetí snížil na 17,2 miliardy korun z 35 miliard korun ve stejném období loňského roku. Největším příjemcem je i letos Nizozemsko, kam odteklo 19,7 miliardy korun. „Čeští podnikatelé tak využívají tamní příznivé podnikatelské prostředí a propracovaný systém ochrany investic,“ dodalo MPO. Druhé místo patří s 2,5 miliardy korun Německu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).