Menu Zavřít

Příliš slabí hejtmani

4. 12. 2006
Autor: Euro.cz

GLOSYNedávné podnikatelské setkání Profitu, na které přijal pozvání olomoucký hejtman Ivan Kosatík, jen potvrdilo nepovedenost reformy veřejné správy. Ta ustanovila hejtmany jako šéfy místních vlád, jejich krajům přidělila řadu zodpovědností, ale jen minimální pravomoce.

GLOSY

Nedávné podnikatelské setkání Profitu, na které přijal pozvání olomoucký hejtman Ivan Kosatík, jen potvrdilo nepovedenost reformy veřejné správy. Ta ustanovila hejtmany jako šéfy místních vlád, jejich krajům přidělila řadu zodpovědností, ale jen minimální pravomoce. „Z Prahy se na nás valí spousta legislativy, často nedokonalé, ale my s tím nemůžeme nic dělat.

BRAND24

Nemáme ani mnoho možností, jak podporovat podnikatele,“ řekl Kosatík minulé úterý v Olomouci. Proč tedy stát vytvořil nové kraje, když jim nedal páky, kterými by ovlivňovaly prostředí na svém území? Aby se zbavil problematických odvětví a stejně si nechal v ruce veškerou moc.

Hejtmani můžou vyjít podnikatelům vstříc při tvorbě územního plánu, přerozdělit něco z evropských dotací, ale to je tak všechno. Decentralizace veřejné správy skončila napůl cesty, je to jen část slibované reformy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).