Menu Zavřít

Příliš mnoho náhod na jednoho předsedu

18. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Schůzka s Andrejem Babišem byla standardní, tvrdí Martin Pecina

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina se v květnu sešel s byznysmenem Andrejem Babišem. Schůzku, která se uskutečnila v autosalonu Mercedes Forum v Praze na Chodově, někdo natočil a nahrávku poskytl České televizi. Ta o dva měsíce později záběry odvysílala. Vypukl skandál. Smí se tak vysoce postavený státní úředník scházet na podobných místech s miliardářem, jehož podnikatelské záměry antimonopolní úřad šetří (Babišův Agrofert kupuje firmu První Žatecká)? Kdo nahrávku pořídil? Souvisí načasování kauzy s energetickou strategií státu? Na téma „tajná schůzka Peciny s Babišem“ poskytl předseda ÚOHS týdeníku EURO rozhovor.

EURO: Můžete říci, proč jste se s Andrejem Babišem sešli a proč takto utajeně? PECINA: Tak za prvé jsme se nesešli utajeně. Pokud by pan Babiš ten samý den vydal tiskové prohlášení a v něm řekl například: „Setkal jsem se s předsedou ÚOHS a stěžoval jsem si mu na průtahy při posuzovaní fúze mých firem“, pak by taková zpráva byla pro drtivou většinu novinářů nezajímavá. To jediné, co je zajímavé, jsou záběry pořízené zpravodajskou technikou a komentáře o „tajné“ schůzce. Když se řekne tajná schůzka, pak si představuji schůzku o samotě, schůzku lidí, kteří mají důvod předstírat, že se nesetkali. „Tajná“ schůzka v restauraci autosalonu, navíc mezi lidmi, kteří se služebně setkávají zcela pravidelně, je originál českého mediálního světa. Když jedu do Prahy, sekretariát mi automaticky naplánuje pět, šest či sedm schůzek s partnery, kteří o to požádají. Tři roky postupuji stejným způsobem.

EURO: Jaká si obvykle volíte místa těchto schůzek? PECINA: Místa jsou téměř vždy volena jako místa veřejná. Pokud mě chce někdo potkat v Praze, pak se obyčejně potkáme v hotelu Inter-Continental. Je to nejblíže místům, kvůli kterým jsem nejčastěji v Praze. Blízko parlamentu, úřadu vlády, ministerstev. Pokud jsem jinde, volím obvykle hotely v okolí. S panem Babišem se obyčejně setkávám v restauraci autosalonu Mercedes. Důvod je skutečně jednoduchý. Pan Babiš to má pár metrů od kanceláře (nové sídlo společnosti Agrofert je v Praze na Chodově – pozn. red.) a já to mám na cestě do Brna. Mám pochopitelně ještě jednu možnost. Říci: „Vážený pane, jsem sice v Praze, ale protože já jsem důležitý úředník, kterého potřebujete, přijeďte za mnou zítra do Brna“. Tomuto postupu jsem se snažil vždy vyhnout. Tři roky se snažím chovat jako normální člověk. Tři roky jsem byl za tento postoj chválen. Dnes je z toho skandál.

EURO: Vyhnul jste se odpovědi na to, proč jste se vlastně setkali. Babišova firma přece u vás vede správní řízení. V takové situaci je nestandardní se setkávat mimo oficiální místa. Nebo ne? PECINA: Téma rozhovoru jsem oznámil hned, když se mě na to ČT zeptala. Pan Babiš si mi na této schůzce stěžoval na průtahy ve správním řízení na našem úřadu. Já jsem hned druhý den tuto stížnost prověřil a zjistil jsem, že toto řízení trvá skutečně neobvykle dlouho (od 18. ledna 2008 a dosud nebylo ukončeno – pozn. red.). Správní řízení nevedu já, ale mí podřízení. Má chvíle by přišla až v okamžiku, kdy by se pan Babiš proti rozhodnutí úředníků odvolal. K tomu zatím nedošlo.
Většina schůzek s panem Babišem se pochopitelně týká jiných věcí, než jsou probíhající správní řízení. Chce poměrně často konzultovat své další kroky při případných dalších fúzích, případně poradit v otázkách veřejné podpory. My jako ÚOHS jsme tady právě proto, abychom poradili.

EURO: Co vlastně Babiš provedl, že ho šetří antimonopolní úřad? PECINA: V tom je právě ten vtip. Nic neprovedl. Požádal o povolení spojení dvou firem. Správní poplatek, který musel zaplatit českému státu, činil sto tisíc korun. A za tuto částku požadoval, aby jeho žádost byla řádně posouzena. Když se mu zdálo, že to trvá dlouho, chtěl si stěžovat. Pan Babiš není žádný zločinec a já nejsem prokurátor. Zločinné spolčení z toho udělala až Česká televize.

EURO: Zní to logicky. Můžete ale říct, proč jste hned na začátku neřekl, jak to bylo? Jak to, že jste připustil verzi o „tajné schůzce“? PECINA: Ale já jsem to řekl jasně hned, když se mě zeptali! Poprosil bych Českou televizi, aby pustila celý záznam rozhovoru se mnou a nevytrhávala z něj pouze jednu či dvě věty.
Celý případ je velmi podivný. Tak za prvé: kdo disponuje technikou, která byla použita pro mé sledování? Tajné služby nebo policie to být nemohly. Mám úplně čerstvou prověrku na stupeň „tajný“. Dostal jsem ji na konci června. Pokud by byly jakékoli pochybnosti o mých kontaktech, prověrku bych nedostal. Takže kdo? Kdo má takový zájem na mé kompromitaci, aby si zaplatil profesionála, který mě bude sledovat? Ptejte se prosím České televize! Ti ten materiál museli od někoho dostat!
Za druhé je podivný samotný přístup České televize. Viděl jste už někdy, aby ten, kdo je veřejně celý týden zostouzen, nedostal šanci se vyjádřit? Za uprchlým podnikatelem Krejčířem poslali novináře až na Seychely a do Johannesburgu, aby dostal slovo. Já jsem propírán v mnoha diskusních pořadech a nedostanu slovo vůbec. Jeden nechutně sestříhaný telefonát a to je vše. Dodnes jsem nedostal možnost se hájit.
Za třetí impozantní načasování celé kampaně. Proč týden poté, co jsem se vyjádřil k problematice české energetiky? Proč začala kampaň v době, když jsem odjel na dovolenou? Abych se nemohl bránit? To mi připadá smutné a podlé.
No a za čtvrté je zajímavé, že nebyl zveřejněn zvukový záznam z oné schůzky. Při použité technice jistě existuje. Proč ho televize neodvysílala? Bylo by jasné, že mluvím pravdu a bylo by po skandálu? Bezesporu ano.

EURO: Snažil jste se o to, aby vám Česká televize dala prostor k vyjádření k celé kauze? PECINA: Snažil jsem se volat redaktorovi, se kterým jsem hovořil úplně na začátku, a napsal jsem zprávu panu Moravcovi, zda by mne nevzal do „Otázek“. Vše bez odezvy.

EURO: To, co říkáte, zní jako konspirační teorie tajných služeb. Nepřeháníte to trochu? PECINA: V žádném případě si nemyslím, že jde o tajné služby. Jak jsem již řekl, jsem prověřen na velmi vysoký stupeň. Chtěl bych doporučit všem svým kritikům, aby se nechali prověřit také. Rád bych viděl, zda by pan (Oldřich)Kužílek nebo paní Kuchtová prověrku dostali. Můj dojem je, že jsem měl dostat od někoho prostřednictvím veřejnoprávní televize přes prsty, protože jsem si příliš dovolil.
Již dva roky mi Dana Kuchtová systematicky vyhrožuje, že bych měl být odvolán. Poprvé to bylo zcela veřejně v televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Tenkrát jsem otevřeně řekl to, co každý energetik dávno ví a co v podstatě potvrdila Pačesova komise. A sice to, že akceptování energetického programu Strany zelených škodí této zemi. Tenkrát jsem byl osočen, že se pletu do politických věcí, což mi nepřísluší. Dva roky jsem mlčel. Teď jsme se dočkali výsledků. Zdražování cen elektřiny a tepla je přímým důsledkem chování „zelených stran“ a jejich vlivu u nás i v celé EU. Nesmyslné obchodování s povolenkami či ekologické daně vedou přímo ke zdražování energií. A najednou se objevují různí Cibulkové (Petr Cibulka, jeden z protagonistů kontroverzního projektu Internet do škol, později poradce ministra financí Vlastimila Tlustého, nyní už jako frontman Spolku proti nemravným cenám elektřiny obvinil Pecinu, že je zodpovědný za ceny elektřiny a že s tím nic neudělá, protože jako někdejší člen dozorčí rady ČEZ profitoval z akciového motivačního programu firmy. To ale není pravda, Pecina tyto výhody odmítl. – pozn. red.) a Kuchtové a všichni křičí, že Pecina by měl zasáhnout. Proti tomu se ohrazuji a budu ohrazovat. V okamžiku, kdy se ale ozvu veřejně, je připravena kompromitační kampaň.

BRAND24

EURO: Hovoříte o kampani. Není to ale mnohem jednodušší? Nemohlo jít o náhodu? PECINA: Jestli chodí po Praze náhodní detektivové se zpravodajskou technikou a nakukují do autosalonů, jestli se tam neděje něco zajímavého, pak to možné je. Připadá vám jako náhoda, že jsem celý týden nedostal ani vteřinu na to, abych se mohl v televizi bránit, i když mé mobilní číslo mají někteří její redaktoři k dispozici. A jestli vám přijde jako náhoda i to, že záznam je z května, ale byl uveřejněn v den, kdy jsem odjel na dovolenou.. Příliš mnoho náhod na jednoho předsedu, nemyslíte?

Souvislosti
- Pecina uspořádal minulý týden tiskovou konferenci, na níž se ke kauze „tajná schůzka“ s Babišem vyjádřil
- Od začátku roku 2008 byl šéf ÚOHS v Praze 19krát a v kalendáři měl 110 schůzek na veřejných místech
- Další schůzky se uskutečnily ad hoc, převážně na veřených místech
- Schůzky s firmami, s nimiž vede úřad správní řízení, jsou běžné
- S Babišem se Pecina letos setkal již nejméně pětkrát

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).