Menu Zavřít

Přijetí eura je pro Estonsko výhodné

28. 12. 2010
Autor: profit

Přechod Estonska na euro je pro zemi, která je jednou z nejmenších ekonomik EU a má veřejné finance v pořádku, výhodné. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK.

Foto: Wikipedia

Problémy vidí spíše v samotném fungování eurozóny a v nedodržování jejich základních pravidel jinými členy. Obecně vstup Estonska do eurozóny podle ekonomů zásadním způsobem neovlivní ani fungování tamní ekonomiky ani samotné eurozóny.

Estonsko se stane 17. členem eurozóny, tedy zemí platících eurem, od příštího roku. Estonsku podle analytiků pomáhá fakt, že země svázalo svoji měnu s eurem již v roce 1999 a fixní kurz byl zakotven i v ústavě. “Z hlediska Estonska je pravděpodobně výhodnější přijmout euro, než setrvat v jakési fázi fixovaného kurzu a čekání na euro,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Analytik ČSOB Petr Dufek připomněl, že Estonsko je z pohledu velikosti ekonomiky nebo počtu obyvatel jen velmi malá země. Podíl Estonska na HDP eurozóny tak odpovídá necelým dvou promilím. „Takže očekávat viditelný vliv této země na vývoji eurové oblasti se nedá. A zřejmě ani obráceně nepůjde o zásadní dopad,“ uvedl.

„Estonsko je velmi malý stát, počet obyvatel se pohybuje okolo 1,34 milionů. Těžko tak může nějak ovlivnit situaci v eurozóně. I v případě problémů by pomoc této zemi nebyla nijak bolestná. Navíc veřejné finance má Estonsko v pořádku,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

CONTENT24

Ani pro eurozónu by neměl být podle Brožky problém zařadit mezi své členy tak malou ekonomiku jako je Estonsko. “Přijmout ovšem velkou ekonomiku, která by měla takto nestabilní nedávnou minulost, by mohlo být problémem,“ upozornil. Například míra inflace se v Estonsku ještě v roce 2008 nacházela nad deseti procenty, v roce 2009 cenová hladina klesla, ale nyní se opět zvyšuje nad pět procent.

Estonsko není nyní podle analytiků pro země platící eurem ani hlavním tématem. „Hlavním tématem eurozóny jsou v tuto chvíli problémy jejich velkých členů, jako je Španělsko a Itálie,“ upozornil Brožka. Podle něj je pravděpodobné, že na to, aby eurozóna přežila, bude potřebné přijmout další ekonomicky sjednocující kroky. “To nejmenší, co by eurozóna mohla změnit k lepšímu, je dodržování toho minima pravidel, které velká část zúčastněných zemí porušuje,“ dodal Dufek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).