Menu Zavřít

Přichází Berlingo, Ducato a Combo

3. 10. 2005
Autor: Euro.cz

AUTA S PLYNOVÝM POHONEM Továrně vyráběná auta na stlačený zemní plyn jsou tady. Tento týden se s nimi může poprvé seznámit česká motoristická veřejnost na domácím autosalonu. Na pražském Autoshow se představí hned tři automobilky s plynovými verzemi svých modelů, a to Citroen, který předvede Berlingo, Fiat s Ducatem a Opel představí Combo.

**AUTA S PLYNOVÝM POHONEM

Továrně vyráběná auta na stlačený zemní plyn jsou tady. Tento týden se s nimi může poprvé seznámit česká motoristická veřejnost na domácím autosalonu.

Na pražském Autoshow se představí hned tři automobilky s plynovými verzemi svých modelů, a to Citroen, který předvede Berlingo, Fiat s Ducatem a Opel představí Combo. Bude se jednat o obchodní nabídku, protože auta by se měla na českém trhu začít také prodávat. Jejich dovoz a prodej do České republiky nepředstavuje žádný problém, podobně jako pro ostatní vozy z EU platí i u nich evropská homologace.

„Chceme ukázat veřejnosti, že jsme schopni nabízet auta s plynovým pohonem,“ vyjádřil se pro Profit Jaromír Heřmanský ze společnosti Fiat. Upozornil, že tato automobilka má již dlouhou dobu ve svém výrobním programu celou modelovou řadu na plyn, a to od menších osobních vozů až po užitková auta.

Napříkad Ducato v plynové verzi má širokou řadu provedení, například dodávky pro přepravu zboží, případně jako minibus může převážet až 16 lidí. Ve třetí variantě má valník s kabinou pro dopravu materiálu. Za jedinou překážku většího prodeje těchto aut považuje zatím nedostatek čerpacích stanic na stlačený zemní plyn. V Německu, kde je těchto pump více, se fiaty na plyn velice dobře prodávají.

BRAND24

„Myslíme si, že to má perspektivu, počítáme s dalšími modely na plyn,“ vyjádřil se k záměrům Citroenu jeho obchodní ředitel pro Českou republiku František Neuman. Upozornil, že by se měl na českém trhu prodávat i model C3 s pohonem na zemní plyn, který automobilka letos na jaře představila v italském Bolzanu. Podle tehdejšího vyjádření zástupce firmy jich Citroen chce hned v prvním roce vyrobit 10 000 kusů.

Místo importéra představí plynovou verzi Opelu Combo na Autoshow firma BS auto Brno. „Všichni víme, jaké jsou vyhlídky s benzinem,“ zdůvodnil vedoucí prodejního oddělení firmy Jindřich Michalica, proč prodejce přichází s tímto modelem. Zdůraznil, že se jedná o továrně vyrobený vůz s plnou zárukou. Palivové nádrže jsou umístěny v podvozku, takže vnitřní prostor vozu je plně využitelný, nedochází ke ztrátě místa v interiéru. Vůz má například speciální písty vhodné pro pohon na zemní plyn. Plynových aut prodal Opel v Německu již hodně. Do České republiky chce firma dovážet další modely na plyn, jako je Zafira nebo nová Astra.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).