Menu Zavřít

Přicházejí velké změny

2. 1. 2006
Autor: Euro.cz

DANĚ Letošek lze nazvat rokem nižších daní, přinejmenším pro některé skupiny poplatníků. Poprvé je možné využít institut společného zdanění manželů, zároveň se zvyšují takzvané daňové paušály. Lidem s nižšími příjmy navíc klesne daňová sazba.

DANĚ

Letošek lze nazvat rokem nižších daní, přinejmenším pro některé skupiny poplatníků. Poprvé je možné využít institut společného zdanění manželů, zároveň se zvyšují takzvané daňové paušály. Lidem s nižšími příjmy navíc klesne daňová sazba.

Společné zdanění mohou uplatnit všichni, kteří žijí v manželství a vychovávají a živí alespoň jedno dítě, a to již v daňovém přiznání za loňský rok. Nerozhoduje, zda jde o zaměstnance, nebo podnikatele. Novinka se vyplatí hlavně párům s velkým rozdílem v příjmech (podrobné porovnání s podobným institutem - využitím spolupracující osoby - jsme přinesli v Profitu č. 50/2005). Ten z manželů, který vydělává výrazně víc než druhý, a je tedy minimálně v druhém zdaňovacím pásmu, může přesunout část svých příjmů na partnera. Získá tím výhodu uplatněním nižší sazby daně. Maximálně lze získat úsporu ve výši 50 tisíc korun.

Poprvé je možné využít i zvýšených takzvaných daňových paušálů, a to již v daňovém přiznání za loňský rok. Výhodou paušálů je zejména to, že si podnikatelé nemusejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně. Při využití tohoto postupu totiž pro výpočet daně stačí celkové příjmy a výdaje. Podnikatelé si pak odečtou určité procento výdajů podle činnosti, kterou se zabývají, a ze zbylé části si vypočtou daň. Stát si od nové úpravy slibuje především to, že administrativně jednodušší paušály začne využívat více podnikatelů než dosud.

Zemědělci si budou moci místo současných 50 procent uplatnit až 80 procent výdajů, u řemeslných živností se výdajový paušál zvýší z 25 na 60 procent, u ostatních živností z 25 na 50 procent. Poradci, lékaři a tlumočníci si budou moci paušálně odečíst 40 procent výdajů, u pronájmu paušál stoupne na 30 procent. Podle šéfa Hospodářské komory Jaromíra Drábka sice podnikatelé zvýšení výdajových paušálů vítají, ale není prý rozumné rozlišovat řemeslné a neřemeslné živnosti.

Rok 2006 přináší i jinou metodu odečtu nezdanitelné částky: Dosud bylo možné odečíst ze základu daně částku ve výši 38 040 korun plus dané finanční částky na manželku a vyživované děti. Letos by měl začít platit jiný postup - možnost odečtu těchto částek přímo z daně, v podobě takzvané slevy na dani (7200 korun na poplatníka). To přinese snížení plateb státu všem poplatníkům, i když zmíněná sleva samozřejmě opět více zvýhodňuje nižší a střední příjmové skupiny.

V daňovém přiznání za rok 2006 by si tak podnikatel mohl odečíst 7200 korun za sebe a po šesti tisících za každé vyživované dítě. Pokud vyživuje i manželku, tak ještě 4200 korun.

Díky další novince ušetří zejména lidé s nižšími příjmy. Klesly totiž dvě nejnižší daňové sazby (z 15 na 12 procent v prvním daňovém pásmu a z 20 na 19 procent v druhém daňovém pásmu). Zatímco zaměstnanci pocítí tuto změnu již ve své výplatě za leden, podnikatelé si nižší daně budou moci uplatnit až v daňovém přiznání za rok 2006. Ti, jejichž měsíční příjem přesahuje 30 tisíc korun, však žádné výrazné změny nezaznamenají.

V Profitu i nadále budeme sledovat, jak se podaří prosadit častý požadavek podnikatelů - takzvanou editační povinnost, tedy závazný výklad daňových předpisů. Volání firem po tom, aby finanční úřady sjednotily svá stanoviska a postupy, je stále silnější. Praxe totiž ukazuje, že co platí v jednom daňovém obvodě, nemusí platit v jiném. Což by bylo pochopitelné třeba u vyhlášek místní samosprávy, ne však u zákonů s celostátní působností.

DAŇOVÝ KALENDÁŘ

BRAND24

Kompletní seznam důležitých daňových termínů pro rok 2006 přinášíme uprostřed tohoto čísla Profitu (na poslední straně přílohy Legislativa). 

VÝDAJOVÉ PAUŠÁLY

kategorie podnikatelůdřívenově
 zemědělci50 %80 % 
 řemeslné živnosti (například kovář, zámečník, pekař)25 %60 % 
 neřemeslné živnosti (například projektant, masér)25 %50 %
 nezávislá povolání (například notář, lékař, sportovec, tlumočník) 30 %40 %
 pronajímatelé 20 %30 %
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).