Menu Zavřít

Příběh po 350 letech končí, Británie dává šeku sbohem

22. 12. 2009
Autor: profit

Po více než 350 letech existence končí ve Velké Británii končí jedna kapitola dějin moderního platebního styku. Tamní Platební rada totiž minulý týden oznámila, že se v zemi do devíti let přestane platit šeky. Nejstarší zachovaný britský šek přitom pochází z roku 1659.

Autor: Flickr.com

„Dnes se představenstvo Platební rady (Payments Council Board) usneslo, že k cílovému datu 31. října 2018 uzavře centrální proplácení šeků,“ uvádí se ve zprávě rady z 16. prosince. Do té doby chce rada nalézt vhodnou alternativu, protože mnoho lidí a institucí ve Velké Británii šeky stále používá.

Starosti tak dělá rozhodnutí především malým podnikatelům a starším lidem, pro které je šek často jedinou formou platebního styku, kterou používají. Jinak ale placení šekem v Británii prudce upadá.

Od roku 1990, kdy se v ostrovní zemi vypsalo na 10,9 milionů šeků denně, se pokles nezastavil. Hlavě kvůli platbám přes internet a platebním kartám se vypisování šeků za posledních pět let snížilo o 40 procent na loňských 3,8 milionů denně.

„Ve 21. století existuje mnohem více účinnějších způsobů platby než papír. Doba je zralá, aby celá ekonomika měla prospěch z jeho nahrazení,“ zaprorokoval si výkonný ředitel Platební rady Paul Smee.

CONTENT24

„Zhruba 6,4 milionů Britů nad 65 let ale internet ani jednou nepoužilo,“ cituje stanice Deutsche Welle mluvčí charitní organizace Age Concern Vicky Smithovou. Podle ní se tak staří lidé uchýlí ke cpaní peněz do slamníků, čímž se vystaví riziku okradení.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).