Menu Zavřít

Prezentiáda učí středoškoláky umění prezentace

21. 2. 2011
Autor: profit

"Nenervuj... Nečmárej... Nekoktej... Prezentiáduj!," takto jednoduše se dá vyjádřit základní myšlenka celorepublikového mistrovství v prezentačních dovednostech pro střední školy. Studenti se díky ní naučí dobrému slovnímu přednesu, sebevědomému vystupování a práci s PowerPointem. Hlásit se mohou do půlky března. Ve hře jsou ceny a dárky za čtvrt milionu.

Foto: Student Cyber Games

Schopnost prezentovat plody své práce nebo obecně interpretovat jakékoliv téma je v dnešní době nesmírně důležitá. Středoškoláci se o tom poprvé přesvědčí u maturitní zkoušky a jenom utvrdí při vysokoškolském studiu. Čím dřív se to naučí, tím větší budou mít náskok v dalším kariérním životě. A nejen tam. Zbaví se trémy a třeba jim pak díky tomu vyjde nějaké rande. Dobré vystupování se hodí zkrátka všude. To vše se nám potvrdilo po uspořádání prvního ročníku Prezentiády. Jeho vítězky se za pár měsíců ocitly před zaplněnou ČEZ Arénou a publikum naprosto ohromily,“ říká vedoucí soutěže Marek Palička.

Prezentiáda se na středních školách koná již podruhé. Loni naučila soutěž prezentovat stovky studentů. “Účast v soutěži byla obrovská zkušenost a znamenalo to pro nás velký nárůst sebevědomí, “ vyjádřila se členka loňského vítězného týmu Adéla Šrutová. Do loňského pilotního ročníku se zapojilo celkem pět set studentů ze 111 škol celé České republiky. Letos se očekává ještě vyšší účast.

Soutěže se smí zúčastnit až dva tříčlenné týmy z každé školy. Jejich úkolem je sestavit PowerPointovou prezentaci na téma „Naše škola za deset let.“ Nejlepších dvanáct v každém kraji potom prezentaci obhajuje před odbornou porotou. Vítězný tým postupuje do velkého pražského finále, které se koná v sídle Vysoké školy ekonomie a managementu, generálního partnera soutěže.

Studenti jsou hodnoceni v pěti kategoriích: verbální a nonverbální projev, kvalita PowerPointové prezentace, nápaditost zpracování tématu, týmová spolupráce a schopnost reagovat na doplňující dotazy. “Kritéria hodnocení jsme vybrali tak, aby objektivně vypovídala o každém důležitém aspektu úspěšné prezentace,“ říká k tomu vedoucí Palička.

BRAND24

Kromě získání důležitých dovedností studenti soutěží i o hodnotné odměny. Ve hře jsou ceny a dárky za čtvrt milionu. Každý člen vítězného týmu si odnese notebook Lenovo, na druhé v pořadí čekají Xboxy s revolučním systémem Kinect od společnosti Microsoft. Pro své školy mohou studenti vyhrát projektor a LED panely BenQ.

Uzávěrka přihlášek do soutěže je 18. března. Další informace jsou k nalezení na webu www.prezentiada.cz. Soutěž pořádá občanské sdružení Student Cyber Games, jehož největším počinem je soutěž pIšQworky, jíž se na podzim zúčastnilo dvacet tisíc středoškoláků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).