Menu Zavřít

Převzetí snad bude fungovat

23. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Fed a ministerstvo financí by mohly...

Celý podtitul: Fed a ministerstvo financí by mohly zvládnout úvěrovou krizi a povzbudit ekonomické oživení, pokud budou přidělovat náklonnost a veřejnou pomoc ve správném poměru

Během víkendu od 12. do 14. září začala hrát vláda USA vysokou hru, protože odmítla poskytnout peníze na záchranu Lehman Brothers. Poté, co Washington dal 29 miliard dolarů na demontáž Bear Stearns a 200 miliard dolarů na zestátnění Fannie Mae a Freddie Mac, zhodnotil stav Lehman Brothers a správně řekl ne. Za necelé dva dny však Fed poskytl půjčku ve výši 85 miliard dolarů American International Group (AIG), která se ocitla v potížích, čímž v podstatě společnost převzal. Kdo přežije, a kdo nikoli? Toto rozhodnutí by mohlo oznamovat ukončení úvěrové krize i konec nadějí na ekonomické oživení v příštím roce.
V této nové budoucí nejistotě se odrážejí náklady za ústupek morálnímu hazardu. Politici vědí, že morální hazard, který roste, pokud instituce nenesou za svá rozhodnutí veškeré důsledky, nelze nikdy odstranit. Řešení problému dle nich spočívá spíše v kompromisu mezi ohrožením z toho, že by vládní převzetí mohla povzbudit finanční nerozvážnost, a nebezpečím, že bez nich by se v případě pádu společnosti, jako je AIG, mohl zhroutit systém. Pokud jde o Lehman Brothers, Fed a ministerstvo financí vsadily na to, že jeho krach by mohl být významným krokem ke zdravějším finančním trhům. V případě AIG však bylo ohrožení systému příliš velké.
Události jsou v plném proudu, ale ekonomický dopad posledních finančních otřesů by mohl být menší, pokud by jejich účinky nezničily kapitálové základy slavných institucí. Toto velké ohrožení by v případě AIG mohlo značně ztížit dostupnost úvěrů v době, kdy je ekonomika slabá – zčásti v důsledku již dnes obtížných podmínek pro jejich získání.
Fed stojí v čele snahy zvládnout škody způsobené nejen finančnímu systému, ale i ekonomice. A snaží se vyřešit dva problémy dvěma různými způsoby: poskytnutím přímé pomoci poškozeným úvěrovým trhům prostřednictvím inovačních půjčovacích nástrojů a v širším měřítku nemocné ekonomice snížením úrokové sazby.
Tento dvojí přístup je zřejmý od doby, kdy Fed nevyhověl přání trhu a 16. září nesnížil úrokovou sazbu. Fed udržel sazbu na dvou procentech, protože se domníval, že její poslední snížení na podporu růstu stačí. Zatím se půjčovací programy Fedu – včetně jejich rozšíření 14. září – zaměřují na pojištění likvidity v depozitních institucích a v investičních bankách.
Tyto fondy pomohly zvládnout větší škody po krachu Lehman Brothers. Tyto programy však nejsou vhodné pro AIG, protože jde o pojišťovnu, nikoli banku. Politici nechali Lehman Brothers zkrachovat, protože věděli, že mají k dispozici dostatečnou likviditu na ochranu systému.
Novým problémem Fedu je, jak poslední krize poškodí ekonomiku, protože ještě více poklesne dostupnost půjček pro domácnosti a firmy. Společnosti budou více váhat nad financováním investičních projektů a přijímáním nových lidí a rozpočty domácností obdrží novou ránu od poklesu cen akcií. Už před současnou bouří srpnové údaje o výdajích domácností, nových projektech na bydlení, průmyslové výrobě a zaměstnanosti ukazovaly, že ekonomika ještě více oslabila.
Prohlášení Fedu ze 16. září odhalilo, že politici dosud hledají správný poměr pro svůj tradiční kompromis mezi klesajícím ekonomickým růstem a zvyšující se inflací. Považovali sice oba problémy za stejně velké a prohlašovali, že si zaslouží „totožnou významnou pozornost“, ale jejich vyjádření ve srovnání s předchozími prozrazují velké obavy o ekonomický růst. Fed si ponechal pootevřené dveře pro snížení úrokové sazby koncem tohoto roku, pokud se ekonomika bude stále zhoršovat.
Dvojí snaha Fedu položí přinejmenším základ ekonomickému oživení a silnějším finančním trhům. Pokud se rozhodování politiků mezi morálním hazardem a náklonností neobrátí proti nim, budou čistit systém od slabých finančních hráčů a podporovat mnohem realističtější hodnocení týkající se ohrožení trhů. Nyní je to však stále jedno velké pokud.

Tabulka s. 12:
V neklidné době je Fed stabilní

0 1 2 3 4 5 6 Procent
Úroková sazba federálních fondů
3. leden 2007 17. září 2008

Pramen: Federal Reserve, Global Insight

BRAND24

Copyrighted 2008 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).