Menu Zavřít

Převažuje hotovost a běžné účty

13. 6. 2005
Autor: Euro.cz

ÚSPORY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Jak jsou na tom vlastně české domácnosti? Na jedné straně jsme zavalováni informacemi o zvyšujícím se zadlužování obyvatel.

ÚSPORY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Jak jsou na tom vlastně české domácnosti? Na jedné straně jsme zavalováni informacemi o zvyšujícím se zadlužování obyvatel. Na druhé straně však statistiky říkají, že jejich úspory trvale rostou - a to nejen absolutně, ale dokonce rychleji než jejich disponibilní příjmy. Problémem je nejen ušetřit peníze, ale také je správně nasměrovat. Člověk, který klade otázku ohledně vhodného uložení úspor, by si měl nejdříve sám ujasnit, co chce, co potřebuje a jaké jsou jeho priority a možnosti. Podívejme se, jak se v tomto ohledu chovají naši občané v posledních letech. ZMĚNY INVESTIČNÍ STRATEGIE Z grafu na protější straně vidíme, že obyvatelé Česka poměrně výrazně zredukovali své termínované vklady, což jsou v současné době produkty s nízkým výnosem pro opatrné. Uvolněné peníze přesunuli zčásti na své běžné účty, které jsou určeny k provádění plateb a rychlému výběru hotovosti a rozhodně neslouží ke zhodnocování vkladu (přesto na nich má významnou část svých úspor asi pětina občanů). Znatelný je také přesun úspor do sféry stavebního spoření. Na to ovšem můžeme pohlížet jen jako na jinou formu termínovaných vkladů s vyšším zhodnocením. Celkem dynamicky rostou také depozita v podílových fondech, kde má své prostředky zhruba desetina českých občanů, kteří se snaží čelit kurzovému riziku vhodnou diverzifikací. MYSLÍME NA ZADNÍ KOLEČKA? Je zřejmé, že lidé dosud plně nevyhodnotili pesimistické prognózy vývoje důchodového systému. Ty ukazují, že bez dostatečné osobní angažovanosti každého jednotlivce v produktivním věku na vytváření osobních zdrojů pro důchodový příjem je velmi ohrožena jejich celková životní úroveň v důchodovém věku. Tomu nasvědčuje pohled na celkově nízký a jen pomalu rostoucí podíl peněz deponovaných do penzijního připojištění a životního pojištění. Při srovnání struktury úspor českých domácností s některými vybranými zeměmi Evropské unie je patrné, že v tuzemsku existuje stále extrémně vysoký podíl hotovosti a bankovních depozit. Velmi výrazný je také nízký podíl úspor na stáří. Mluví-li se v České republice o „švédském modelu“ důchodové reformy, pak se neříká důležitá souvislost: totiž že plných 40 procent příjmů mají švédští důchodci z doplňkových forem důchodového pojištění. POJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ

Pro občany, kteří nezapomínají na stáří, je tu také životní pojištění. Jeho hlavní předností je komplexnost, schopnost pokrýt současně více potřeb a rizik člověka. V souvislosti s neradostnými prognózami o vývoji důchodů v Česku stojí před každým člověkem výzva, aby se zapojil do některé z doplňkových forem důchodového připojištění. Tam mohou být jeho peníze zhodnocovány. V zemích Evropské unie je životní pojištění tradičním a oblíbeným nástrojem právě díky tvorbě dostatečných zdrojů na stáří, což mimo jiné umožňuje i předčasný odchod do důchodu.

Životní pojištění kryje také závažná osobní rizika, čímž doplňuje veřejnou sociální síť. Jde nejen o starobní, pozůstalostní či invalidní důchody, ale také třeba o riziko úrazu nebo závažného onemocnění.

Soukromé životní pojištění (pojištění pro případ dožití, pro případ smrti či dožití nebo důchodové pojištění) je zároveň podporováno ze strany státu. Děje se tak formou daňového zvýhodnění, a to ve výši až 12 tisíc korun ročně, které je možné si - při splnění zákonem stanovených podmínek - odečíst od daňového základu. Na tuto formu životního pojištění jsou uzavřeny téměř tři miliony pojistných smluv.

BRAND24

Vstup Česka do Evropské unie změnil celou sféru pojištění. Především zvýšil bezpečnost vkladů klientů. Zásadní změnou prošla legislativa týkající se pojišťovnictví. Regulační a dozorová činnost ze strany státu u životního pojištění v Česku nyní plně odpovídá příslušným evropským

směrnicím.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).