Menu Zavřít

Přestřelka

28. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Je kuřáctví dostatečný důvod pro nepřijetí pracovníka? NE Alexandr Leiner Odborový svaz pracovníků obchodu Jsem zásadně proti - a nejen proto, že jsem sám aktivní kuřák. Taková opatření považuji za extrémní. Je to, jako by jiný zaměstnavatel nechtěl přijmout zase nekuřáky.

Je kuřáctví dostatečný důvod pro nepřijetí pracovníka?

NE

Alexandr Leiner

Odborový svaz pracovníků obchodu

Jsem zásadně proti - a nejen proto, že jsem sám aktivní kuřák. Taková opatření považuji za extrémní. Je to, jako by jiný zaměstnavatel nechtěl přijmout zase nekuřáky. Ano, kouření je globální nemoc, ale dává také práci milionům lidí a kdyby toto odvětví zkolabovalo, objevilo by se plno nezaměstnaných.

Miroslav Harciník

generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti

Nevnímáme kuřáctví jako důvod pro nepřijetí pracovníka. Prioritní je pro nás odbornost a pracovní výkon. V souladu se zákoníkem práce by uvedený zlozvyk eventuálně mohl vést k propuštění pracovníka v případě, pokud by se závažným způsobem promítal do plnění jeho povinností nebo do vztahů na pracovišti. S ohledem na ochranu zdraví nekuřáků je na všech našich pracovištích kouření zakázáno a kuřákům je vyhrazen prostor mimo vlastní pracoviště. Samozřejmě se nekouří ani na poradách nebo jednáních orgánů společnosti.

ANO

Vladimír Špidla

BRAND24

eurokomisař pro sociální záležitosti

Evropské právo zakazuje diskriminaci v zaměstnání i dalších oblastech na základě rasového či etnického původu, tělesného postižení, věku, sexuální orientace a náboženství či víry. Netýká se to však kouření Zaměstnavatel neporušuje žádné z antidiskriminačních pravidel na evropské úrovni, pokud připojí „Kuřáci nežádoucí“. (z rozhovoru pro Financial Times)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).