Menu Zavřít

Přestřelka

31. 7. 2006
Autor: Euro.cz

* V minulém týdnu došlo v zemi k největšímu kolapsu dodávek elektřiny za zhruba třicet let. Mohl by tomu v budoucnu zamezit rozvoj výroby elektřiny z jádra? NE Martin Bursík, předseda strany Zelených S takovou cestou nesouhlasíme.

* V minulém týdnu došlo v zemi k největšímu kolapsu dodávek elektřiny za zhruba třicet let. Mohl by tomu v budoucnu zamezit rozvoj výroby elektřiny z jádra?

NE

Martin Bursík, předseda strany Zelených

S takovou cestou nesouhlasíme. Strana zelených nepodporuje rozvíjení jaderné energetiky, je proti výstavbě dalších jaderných bloků, a to ze tří hlavních důvodů: Při výrobě jaderné energie vzniká vysoce radioaktivní odpad, který je obtížné skutečně bezpečně skladovat. Dále: není možno se beze zbytku vyhnout riziku jaderných havárií. A konečně: existuje riziko zneužití jaderného paliva či odpadu, což by mělo katastrofální důsledky. Strana zelených podporuje rozvoj výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Největší perspektivu obnovitelných zdrojů spatřujeme ve výrobě tepelné energie z biomasy.

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Obecně je to možnost. Nelze ale spoléhat na jediný zdroj.

Každá zem si musí uvědomit, co může technologicky zvládnout. A to říkám s vědomím, že Česko je mezi 30 zeměmi světa, které jadernou technologii skutečně „umí“. Důležité je ale nastavit ten správný mix zdrojů energie, který ekonomice zajistí pravidelné dodávky. Na politicích je úkol nastavit energetickou koncepci, která to zajistí. Na našem úřadu zase zajistit, aby systém fungoval.

ANO

BRAND24

Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy

Jaderná energie určitě napomáhá nezávislosti tuzemské energetiky vůči mezinárodním dodávkám. Ať už jde o plyn, uhlí nebo samotnou elektřinu. I z hlediska životního prostředí pomáhá snížení emisí od popílku až po oxid uhličitý. Je to prostě vyspělá, moderní technologie, se kterou musíme počítat. Výpadek sítě v minulém týdnu ale nebyl na straně výroby elektřiny, takže by se neměl stát důvodem pro zdražení energie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).