Menu Zavřít

Přestřelka

1. 11. 2004
Autor: Euro.cz

* Zneužívá policie svých pravomocí k odposlechům? NEJaroslav Foldyna, zástupce hejtmana Ústeckého kraje (ČSSD) Policie svých pravomocí k odposlechům generálně nezneužívá, i když dílčí pochybení se samozřejmě objevit mohou. Většina policistů se rekrutuje ze slušných a řádných občanů.

* Zneužívá policie svých pravomocí k odposlechům? NE Jaroslav Foldyna, zástupce hejtmana Ústeckého kraje (ČSSD) Policie svých pravomocí k odposlechům generálně nezneužívá, i když dílčí pochybení se samozřejmě objevit mohou. Většina policistů se rekrutuje ze slušných a řádných občanů. Navíc rozhodnutí o tom, kdo bude odposloucháván, náleží státnímu zástupci, o udělení odposlechu následně rozhoduje soud. Veřejnost tudíž mate ten, kdo tvrdí, že rozhoduje policie - ta odposlech jen navrhuje. ANO

Petr Nečas místopředseda ODS

V porovnání s ostatními vyspělými státy je u nás počet odposlechů na počet obyvatel enormně vysoký. Policie nedodržuje trestní řád, který stanovuje, že odposlech je pouze krajní metodou. Místo toho se za ministra Stanislava Grosse v policii vypěstovala odposlechová mánie. Navíc v naší zemi účinně nefunguje soudní kontrola, protože až na zlomek procenta soudci rutinně všechny odposlechy povolují.

BRAND24

**Radek Vogl podnikatel v oblasti zahraničního obchodu a ekonomického poradenství

Tvrzení, že policie zneužívá pravomocí, je přehnané. Při garanci přiměřené veřejné kontroly jsem pro posílení aktivity a pravomocí policie, které vedou k efektivnímu boji proti kriminalitě všeho druhu. Žijeme v době velkých bezpečnostních rizik a společnost slušných lidí musí mít účinné možnosti těmto nástrahám čelit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).