Menu Zavřít

Přestřelka

4. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Připadá vám správné razantní zdražení cigaret kvůli daním ještě dříve, než to po nás požaduje Evropská unie? NE Aleš Michl analytik Raiffeisenbanky Když dáme dohromady všechny letošní změny spotřební daně, tak nám z toho vyjde zdražení cigaret o 50 procent.

Připadá vám správné razantní zdražení cigaret kvůli daním ještě dříve, než to po nás požaduje Evropská unie?

NE

Aleš Michl

analytik Raiffeisenbanky

Když dáme dohromady všechny letošní změny spotřební daně, tak nám z toho vyjde zdražení cigaret o 50 procent. Inflace se díky tomu může v roce 2007 a 2008 zvednout celkově o zhruba jeden až půldruhého procentního bodu. Kuřáci jen „záplatují“ problémy státního rozpočtu. Dopad bude stejně rozložen v čase s tím, jak budou obchodníci rozprodávat staré zásoby. Až jim po několika měsích dojdou, pak zdraží nejvíce.

Jiří Janeček

majitel společnosti Fiveco na prodejní automaty

Provozovatele ani výrobce prodejních automatů na cigarety zdražení výrazněji nepostihne. Ani technicky. Změna ceny v automatech trvá tak deset minut. A jinak? Většina kuřáků stejně kouřit nepřestane, spíš se část z nich přesune k levnějším značkám.

Miloš Zeman

CONTENT24

expremiér a čestný předseda ČSSD

Jsem pro, s plným vědomím, že jsem „známý“ kuřák. Myslím, že nikotismus je v podstatě drogová závislost. A podporuji každou iniciativu, která jakékoliv ochraně a prevenci před podobnými závislostmi pomůže. Třeba to odradí alespoň část z těch, kteří ještě kouřit nezačali.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).