Menu Zavřít

Přestřelka

21. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Souhlasíte se zavedením zdravotních knížek? NE Tomáš Julínek, stínový ministr zdravotnictví za ODS Pacienty by nemotivovaly k pečlivějšímu sledování vlastních zdravotních údajů. Z toho vyplývá, že by knížka musela být buď povinná, nebo by ji byli nuceni vést lékaři.

Souhlasíte se zavedením zdravotních knížek?

NE

Tomáš Julínek, stínový ministr zdravotnictví za ODS

Pacienty by nemotivovaly k pečlivějšímu sledování vlastních zdravotních údajů. Z toho vyplývá, že by knížka musela být buď povinná, nebo by ji byli nuceni vést lékaři. Údaje by musel též někdo garantovat, verifikovat, což by bylo technicky velmi náročné a drahé. Špatný údaj může mít navíc tragické následky nebo doživotní zatížení (opisování diagnóz, která již není dalším lékařem řádně potvrzena). Knížky by podporovaly doktorský alibismus, protože lékař by se pacientovi věnoval méně. Navíc by mohly znamenat i zvýšení nákladů na léky a za vyšetření.

Miloslava Umlaufová, poradenství pro management

Určitě by nebyla od věci ekonomická analýza, na kolik by takové knížky přišly a kolik času by jim museli věnovat lékaři. Podle mého názoru by doktoři měli spíš léčit než se věnovat administrativě. Navíc si myslím, že v době počítačů a internetu, kdy lze monitorovat prakticky cokoli, jsou papírové knížky trochu mimo. Jen by zatížily státní kasu.

ANO

Milada Emmerová, ministryně zdravotnictví za ČSSD

Zdravotní knížky chceme zavést ještě letos. Každý nemocný dostane po návštěvě lékaře jasný přehled, co mu bylo předepsáno a s tímto údajem bude přicházet i k jiným lékařům. Když nemocný užívá kupříkladu pět léků aměl by mu být předepsán šestý, vždy se lékař bude moci bezprostředně zamyslet nad tím, zda by nešlo spíš některý vyměnit. Tím se samozřejmě ušetří, podle zkušeností jedné slovenské pojišťovny ročně dokonce až třetina financí za léky. V knížkách budou i celkové údaje o zdravotním stavu konkrétního člověka, o očkování či krevní skupině, což velmi pomůže. Jejich zavedení podporuje Česká lékařská komora a je o ně zájem i mezi veřejností.

BRAND24

Foto autor| foto: Tomáä Novák/ EURO

Foto autor| foto: Martin Pinkas/ EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).