Menu Zavřít

Přespříliš ochotný svědek

28. 6. 2012
Autor: wikimedia

Američan od konkurence vzpomíná. Pobočku americké firmy, která má na svědomí klíčový posudek, zase vede někdejší důstojník socialistické špionáže

Policie se v případu nákupu vojenských letadel Casa připravuje pravděpodobně na další kroky, které by mohly vzbudit velký mediální ohlas. Mezi vyslechnutými figurují ministr financí Miroslav Kalousek nebo bývalý ministr obrany Martin Barták, dosud ale policie překvapivě nezpovídala další dvě klíčové osoby – náměstky ministryně obrany pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivu a pro legislativu Radka Šmerdu. Proč nebyli tito přímí účastníci nákupu předvolání k výslechu? Policejní vyčkávání vyvolává dojem, že jim hrozí obvinění podobně jako někdejší ministryni Vlastě Parkanové a bývalému šéfovi sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřímu Staňkovi.

Medvěd vzpomíná

Mezi dosud vyslechnutými zaujme především jméno Barryho Alana „Beara“ Midkiffa – bývalého amerického vojenského pilota, později obchodního atašé americké ambasády v Praze a později lobbisty společnosti, která chtěla české armádě prodat konkurenční letoun C-27J Spartan. Přestože stroj vyrábí italská společnost Alenia, je sestaven z amerických komponentů, takže vláda USA vyvinula velkou snahu, aby česká armáda nakoupila právě tato letadla.
Předvolávat při vyšetřování případu nákupu vojenské techniky zástupce konkurenční firmy není standardním postupem. Bear Midkiff nakonec svolil, že na otázky týdeníku Euro odpoví, vymínil si však otištění nezkrácených reakcí a pohrozil případnou žalobou při jejich neodcitování.
Letouny C-27J Spartan byly podle Midkiffa na základě technických parametrů vyhodnoceny jako nejlepší volba pro českou armádu. Společnost Alenia nebyla požádána o předložení finální nabídky ve výběrovém řízení, vybrány a pořízeny byly letouny Casa. Rozhodla se proto podle Midkiffa vznést protest, jak jí to zákony umožňují (k Evropskému soudnímu dvoru), a rozhodnutí soudu znělo ve prospěch společnosti Alenia. „Veškeré záznamy o tom jsou veřejně dostupné. Jelikož Alenia již v České republice žádné obchodní zájmy nemá, nejsem již s touto společností ve smluvním vztahu, nicméně můj původní smluvní závazek mlčenlivosti zůstává nadále v platnosti. Jakékoli oficiální prohlášení společnosti tedy musí pocházet od oficiálních zástupců společnosti,“ uvedl americký lobbista, který policii například popsal kontakt s tehdejším náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem.
Na otázky, zda byl vyslechnut a co policii sdělil, reagoval následovně: „Jsem občan s trvalým pobytem v České republice. Mám za to – a jsem si jistý, že to tak funguje ve většině civilizovaných zemí – že pokud vás policie požádá, abyste přišel podat vysvětlení, měl byste přijít a vysvětlení podat. Není snad toto správný a zákonný postup? Navíc jelikož nemám čas tuto otázku konzultovat s někým, kdo je dobře obeznámen s českým právním systémem (např. s právníkem), nevím, zda vůbec mohu odpovědět na otázku, zda mě policie pozvala k podání vysvětlení či nikoli. Takže alespoň prozatím se dohodněme na tom, že odpověď na tuto otázku zní: bez odpovědi.“
A svoji výpověď jako střet zájmů nevnímá, přestože lobboval za konkurenční produkt: „Podobně jako čeští vysocí důstojníci odloží své uniformy a stanou se z nich konzultanti nebo začnou pracovat pro zbrojařské firmy, i my si můžeme po ukončení vojenské služby najít práci. I váš bývalý náčelník generálního štábu Šedivý dnes zastupuje americké společnosti, například General Dynamics. Stejně tak v tomto oboru působí generálové Štefka a Prokš. Pomozte mi proto, prosím, pochopit, jaký problém v tom vidíte, když pro americkou armádu nepracuji již od roku 2000?“

Analyzováno

Slova Beara Midkiffa o nadřazenosti letounů Spartan nicméně nepotvrzuje analýza parametrů, kterou si nechala vypracovat 24. základna dopravního letectva ve Kbelích v říjnu roku 2006. Podle ní jsou parametry letadel Casa i Spartan podobné, v některých ohledech mají dokonce první jmenované navrch. Casa například uveze o tři cestující nebo výsadkáře víc, životnost draku letadla je prý u Casy v letových hodinách dvojnásobná. Zvýšenou cenu španělských letadel „zavinily“ specifické požadavky vojáků. Jde například o pasivní a aktivní ochranu proti řízeným střelám – takzvané vymětače klamavých cílů.
Na případu nadále zaráží, že si na stanovení ceny leteckých speciálů policie vybrala českou pobočku americké firmy American Appraisal, která nemá prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Mnohé informace o speciálech jsou totiž kvůli národní bezpečnosti v utajovaném režimu. „Ani naše firma, ani já nemáme prověrku NBÚ a dosud jsme ji nepotřebovali. Pro případ Casa nám policie uvolňovala pouze neklasifikované informace,“ sdělil týdeníku Euro šéf české pobočky American Appraisal Jiří Krch.
Krch by tak jako tak měl možná problém bezpečnostní prověrku získat. Současný ředitel byl totiž před rokem 1989 důstojníkem komunistické špionáže – konkrétně vědecko technické rozvědky. „Po ukončení civilní vysoké školy (ČVUT) a roční práci v Aero Vodochody jsem absolvoval od podzimu 1987 do podzimu 1989 dvouleté denní studium na škole ministerstva vnitra, odešel jsem počátkem roku 1990, aktivní službu jsem nikdy nevykonával,“ prohlašuje. Jenže podle zjištění týdeníku Euro si Krcha po roce 1989 přebrala nástupnická organizace socialistické špionáže, která jej ve svých evidencích vedla do února 1991. Jeho kolegy na rozvědce byli pozdější šéf Union banky Roman Mentlík nebo předseda představenstva evropského Microsoftu Jan Mülfeit. Krch se v rozvědce vypracoval do pozice staršího referenta s platem 3300 korun a šestisetkorunovým příplatkem.
Policie sama oslovila společnost American Appraisal v první polovině roku 2011, neprošla tedy výběrovým řízením. Podle neoficiálních informací vyšel posudek na necelých 800 tisíc korun. Minulost u komunistické rozvědky přitom lze považovat za určité riziko, například nebezpečí vydíratelnosti, což Národní bezpečnostní úřad u prověrek často přezkoumává. Jiří Krch ovšem míní, že tato skutečnost posudek nezpochybňuje a není ve střetu zájmů. „Předpokládám, že příslušným orgánům jsou při výběru konzultantů k dispozici minimálně stejné informace jako vám. Z mého pohledu neshledávám žádné skutečnosti, které by zavdávaly důvod konfliktu zájmů nebo neobjektivního přístupu při oceňování majetku. Navíc každý posudek v naší společnosti je práce týmu, nikoli jednotlivce,“ dodává Krch.

CONTENT24

Přinuťte ji mluvit

Policie žádostí o vydání Vlasty Parkanové míří nejspíš k jedinému cíli: že se při výslechu rozmluví o tom, zda na ni tlačili někteří kolegové z vlády Mirka Topolánka, aby nákup letounů podpořila. Nasvědčuje tomu výzva Bearu Midkiffovi k podání vysvětlení stejně jako způsob, jakým oslovili v Česku nepříliš známou firmu kvůli vypracování klíčového posudku o ceně. Přinejmenším by policie měla vyšetřování doplnit o další studii, nejlépe od renomované společnosti, která bude mít přístup ke všem materiálům souvisejícím s nákupem letounů Casa.
Případ je na státním zastupitelství veden v chráněném režimu. Původní žalobce Boris Havel už tuto záležitost nedozoruje a jeho nástupce Jan Kořán dostal zákaz o průběhu vyšetřování informovat svého nadřízeného z pražského Vrchního státního zastupitelství. Prý nyní poslouchá příkazy Nejvyššího státního zastupitelství z Brna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).