Menu Zavřít

Přepadení za úsvitu

27. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Porušení pravidel hospodářské soutěže

Zcela bez problémů se můžete osobně seznámit s pravomocemi soutěžních úřadů, které se donedávna nacházely v České republice na okraji pozornosti. Může se stát, že se za jednoho krásného úsvitu objeví před dveřmi vaší společnosti zaměstnanci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby provedli šetření v rámci řízení vedeného proti ní ve věci možného porušení pravidel hospodářské soutěže.
ÚOHS se totiž při svých šetřeních již nemusí spokojit jen s inspekcí obchodních prostor, ale od roku 2004 je může provádět i v bytech či dopravních prostředcích fyzických osob, které jsou statutárními orgány nebo zaměstnanci prošetřované společnosti. Navzdory tomuto bezprostřednějšímu ohrožení však odpovědné osoby stále často neberou hrozbu neohlášeného šetření dostatečně vážně.

Pravomoci ÚOHS

Získá-li ÚOHS důvodné podezření, že se v soukromých prostorách nacházejí informace důležité pro jeho šetření, může je zajistit. Na rozdíl od šetření v obchodních prostorách k tomu však potřebuje předchozí souhlas soudu, který musí vždy pečlivě zvažovat jeho opodstatněnost.
Zaměstnanci úřadu jsou oprávněni nahlížet do všech obchodních dokumentů, pořizovat si jejich kopie, zapečetit je (stejně jako obchodní prostory, skříně a schránky) a požadovat ústní vysvětlení. Každý, v jehož objektu je šetření prováděno, je povinen je strpět. A nesplní-li tuto povinnost, může si ÚOHS přístup do prostor zjednat třeba i s asistencí policie.
Rozšiřování pravomocí ÚOHS souvisí s naším vstupem do EU. S ním padlo i omezení kontrolních pravomocí v oblasti ochrany hospodářské soutěže pouze na národní instituce. Obdobné možnosti provádět šetření v obchodních i neobchodních prostorách na území ČR získala také Evropská komise. Z její praxe ostatně pochází i termín „dawn raid“ (doslovně přeloženo přepadení za úsvitu), který má vystihovat neočekávanost a překvapivost těchto šetření. Jak byste se měli při takovém překvapivém setkání s úředníkem soutěžního úřadu zachovat?

Postup při zásahu

V ideálním případě již má společnost pro tuto situaci vypracovanou metodiku, jež přesně stanovuje, jak postupovat. Jelikož je však dosud realita často ideálu velmi vzdálená, je pro začátek dobré zasvětit do věci vždy alespoň jednoho pracovníka v každé lokalitě, které by se dawn raid mohl týkat. Jeho úkolem je především o dorazivší inspekci bezodkladně informovat vedení společnosti, právní oddělení a přímo či zprostředkovaně též externího právního poradce. Úředníci by měli vyčkat jejich příjezdu, pokud tím však nenastane nepřiměřené prodlení.
Na začátku je třeba zejména zkontrolovat totožnost inspektorů a jejich oprávnění k prohlídce a přidělit jim doprovod. Musí jim být umožněno seznámit se s obsahem dokumentů, které jsou třeba k prokázání, zda nastalo tvrzené porušení soutěžního práva. Informace je třeba předložit úplné a zdržet se všeho, co by mohlo být vykládáno jako pokus o ukrytí nebo zničení dokumentace. Inspektoři si mohou pořizovat kopie papírových i elektronických dokumentů, jejich originály by však neměly být odnášeny.

BRAND24

Sankce

Je vhodné zřetelně označit dokumenty obsahující důvěrné obchodní informace, aby s nimi v řízení nebylo nakládáno v rozporu s jejich charakterem. Jedinou výjimkou z práva kontrolovat všechny relevantní dokumenty jsou materiály obsahující poradenství poskytnuté externím právním poradcem.
Zaměstnanci a zástupci společnosti mohou být ústně dotazováni a inspektoři od nich mohou žádat vysvětlení skutečností nebo dokumentů týkajících se předmětu kontroly. Jejich odpovědi mohou být zaznamenávány. Před zodpovězením otázek mají dané osoby právo ověřit si předmětné skutečnosti v písemných materiálech. O informacích poskytnutých ústně musí být vyhotoven zápis.
Odmítnutí spolupracovat při šetření nebo porušení jiných povinností v této souvislosti může společnost přijít draho. Může jí být udělena pokuta až do 300 tisíc korun nebo jednoho procenta čistého obratu společnosti. I tato hrozba by měla být stimulem pro mnoho českých podniků, které zatím přípravu na možný dawn raid podceňují.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).