Menu Zavřít

Přenosné centrum zábavy

25. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Drahý, ale kvalitní notebook pro vyznavače výkonu

Tchajwanskému výrobci elektroniky značky Asus se poslední dobou hodně daří. Uvádí nové modely v rychlé tempu a velké šířce, od levných kusů pro nenáročné uživatele až po úzce profilované luxusní produkty za vysoké ceny. Značka hodně zapracovala na kvalitě, a evidentně se jí to vyplácí. Jedním ze zástupců vyšší třídy notebooků Asusu je i testovaná novinka, multimediální notebook Asus G2S.
G2S se cenou kolem šedesáti tisíc bez daně řadí k nadprůměrně drahým přístrojům, ovšem také s nadprůměrným poskytovaným výkonem. Jde o notebook, který je schopný téměř plnohodnotně nahradit stolní počítač. Přestože je tato kategorie přístrojů, zvaná DTR (Desktop Replacement), v nabídkách výrobců poměrně hojně zastoupená, je lepší dávat si při nákupu takového počítače pozor. Kupující se sice nemusí obávat, že ho prodejce vezme na hůl tak drsně, jako se to se železnou pravidelností děje u „počítačů“ sestavených pro hypermarkety, nicméně určitá opatrnost je na místě. Zejména má-li takový notebook skutečně jako náhrada desktopu sloužit. V nabídkových katalozích je totiž často zbožné přání otcem nepovedené reality. Za příklad může sloužit použití notebooku coby přenosného domácího kina.
Při odjezdu na týdenní dovolenou kamkoliv, kde je elektřina a televizní anténa, stačí odpojit externí monitor, anténu, audiosoustavu a vyrazit. Na místě se připojí místní anténa, naladí se dostupné kanály a přísun informací, proložený oblíbeným filmem či CD, uloženým na disku, může začít. Jenže je-li konfigurace stroje nevhodně zvolená, nastanou problémy. Nejvážnější z nich, a zároveň překvapivě častý, je posun zvuku vůči obrazu. Není-li přístroj dostatečně výkonný, zpracování obrazu ho vytíží natolik, že zvuk začne předbíhat. V případě stolního počítače je možné ještě situaci zachránit, vysledovat brzdicí komponentu a vyměnit ji, ovšem v případě notebooku to půjde jen těžko, spíše vůbec ne. Ještě dramatičtěji situace vypadá při nahrávání pořadů, které je na výkon ještě daleko náročnější. Není vůbec problém dostat se při hodinové nahrávce se zvukem i pět minut do budoucnosti. Je velmi vhodné si zamýšlenou koupi nejdříve vyzkoušet v takovém nasazení, v jakém ji uživatel plánuje.
V případě G2S se ale není čeho bát. Poskytovaný výkon je na běžné multimediální aplikace naprosto dostatečný. Stroj je osazený čtyřmi reproduktory, které se v poměrech přenosných počítačů prezentují velmi dobře. Ve víku displeje je webkamera o rozlišení 1,3 megapixelu a také integrovaný mikrofon. Pomocí výrobcem dodané aplikace lze webkamerou fotografovat i natáčet videa. Digitální televizní tuner je schopný také příjmu FM rádia. Asus přístroj prezentuje také jako herní, s čímž se dá souhlasit. Tedy až na nejnovější tituly, kterým už nestačí použitá grafická karta. Dnešní nejvýkonnější grafické karty pro stolní počítače mají totiž spotřebu větší než celý G2S. Notebooková grafická karta tedy stále zůstává kompromisem, přestože v tomto případě kompromisem dostačujícím. Sestavu jako celek výkonnostně limituje také pevný disk, který vzhledem k nutnému šetření energií není tak rychlý jako jeho stolní kolega. V řeči čísel jde až o násobky, kdy například v přenosové rychlosti je výkon notebookových disků proti desktopovým zhruba poloviční. Přesto patří použitý disk (porovnáváme-li přenosné počítače) mezi velmi povedené.
Notebook je postaven na nejnovější platformě Intel Centrino Duo. Jako procesor byl zvolen jeden z nejvýkonnějších modelů Intel Core 2 Duo T7500 pracující na frekvenci 2,2 GHz. Procesor má k dispozici 2 GB operační paměti, tedy nadstandardní kapacitu. G2S má také kvalitní optickou mechaniku, která kromě prakticky všech formátů CD/DVD umí i HD DVD. Výdrž na baterii se pohybuje kolem dvou hodin, což sice není zrovna pokus o světový rekord, na druhé straně ale jde o standard v této výkonnostní kategorii. Z hardwaru stojí za zmínku ještě velmi povedený displej. Má úhlopříčku 17,1“, lesklý povrch a výjimečné rozlišení WUXGA (1920 x 1200 pixelů). Hraní her, sledování videa nebo případně práce s mnoha otevřenými okny je na tomto panelu opravdu pohodlná, hlavně díky vynikajícímu kontrastu a rovnoměrnému podsvícení.
Za sedmdesát tisíc jde o hodně drahý přístroj, přesto si určitě své uživatele najde. Výhodou přiloženého operačního systému je aplikace Media Center, která s dodávaným dálkovým ovladačem dělá z notebooku opravdové centrum zábavy.

BRAND24

Tabulka:
Asus G2S
Procesor Intel Core 2 Duo T7500
operační paměť 2 GB
pevný disk 300GB
grafická karta NVIDIA GeForce 8600M GT
displej 17,1“ 1920×1200
operační systém Windows Vista Ultimate
cena 71 269 Kč s DPH
.
Klady
+ výkon
+ displej
zápory
- chybí nejnovější grafická karta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).