Menu Zavřít

Přemýšlíte o tom jak ochránit bezpečnost svého domova?

31. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Vedle technických opatření můžete k zabezpečení majetku přispět i svým chovánímVlastníte-li majetek určité hodnoty, který je třeba chránit před poškozením a odcizením, budou vás přirozeně zajímat také způsoby jeho ochrany a cena za zabezpečení celého objektu.

Vedle technických opatření můžete k zabezpečení majetku přispět i svým chováním

Vlastníte-li majetek určité hodnoty, který je třeba chránit před poškozením a odcizením, budou vás přirozeně zajímat také způsoby jeho ochrany a cena za zabezpečení celého objektu.

Předmětem naší ochrany zpravidla bývá byt, rodinný domek, garáž, ale i objekt, v němž máme jako podnikatelé výrobní zařízení. Pravděpodobně nemusíme váhat nad oplocením objektu a dodejme rovnou, že charakter oplocení není jen na naší úvaze. Plaňkový plot není řešením, proto je dobře věnovat se jeho zbudování zodpovědně a komplexně (vnější ochrana = ochrana perimetru). Když bez ohledu na sousedy postavíte kolem svého domu hradby jako kolem pevnosti, může vás to přivést až k rozepřím či dokonce soudům se sousedy. Obdobně si nedávno proti sobě poštval okolí svého zámečku kdysi věhlasný představitel republikánů Miroslav Sládek. Přiměřený plot však většinou není pro nezvané návštěvníky vážnou překážkou. V prostoru za ním je možné využít strážných psů, strážných osob, případně umístit řadu detekčních prostředků reagujících na: dotyk nebo přerušení elektrického obvodu, přerušení světelného nebo jiného paprsku, kapacitní změnu v elektrickém poli, tlakovou změnu v zemině, případně též zvukovou nebo pohybovou detekci. Nejvíce exponovaným místem objektu jsou vstupní dveře. Z tohoto pohledu je nutné brát zabezpečení majetku za nimi jako komplex, jehož nejslabší stránkou jsou právě ony. Podle statistiky přicházejí dveřmi pachatelé z poloviny všech případů vloupání. Zejména varující jsou z pohodlnosti obyvatel často zcela otevřené vstupní dveře do domů v panelácích či nájemních domech.

Komplexní zabezpečovací systém objektu

Komplexní zabezpečovací systém objektu je tvořen kombinací čtyř základních druhů ochrany, mezi něž patří:

* klasická ochrana (mechanické zábranné prostředky: bezpečnostní uzamykací systémy, mříže, trezory),

* technická ochrana (elektrická signalizace bezpečnostní a požární, uzavřené televizní okruhy),

* fyzická ochrana (strážní bezpečnostní služby),

* režimová ochrana (personální záležitosti ve spojení s technickými prostředky).

Nezvyšujte svým chováním pravděpodobnost vloupání!

CONTENT24

Vedle technických opatření by měl majitel objektu prověřit také, zda nezvyšuje svým chováním pravděpodobnost vloupání. Především by se neměl chlubit svými majetkovými poměry, zvláště před neznámými osobami. Naopak by měl udržovat dobré vztahy se sousedy, všímat si neznámých lidí v okolí a při podezření informovat policii (otázkou je, jak ta se zachová). Při odjezdu z místa bydliště by měl každý opatrný majitel nemovitosti zajistit vybírání poštovní schránky, nenechat zatažené rolety nebo žaluzie, prostě nedat na první pohled vizitku kolemjdoucím, že je objekt dlouhodobě opuštěn. Chytře se zachová ten, kdo pod záminkou zalévání květin či krmení akvarijních rybiček požádá známé, nejlépe sousedy, o občasnou návštěvu a svěří jim klíče. V době jejich dovolené jim službu zase třeba oplatí.

verner@profit.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).