Menu Zavřít

Premiérův byt ohrozil vládní stabilitu

14. 2. 2005
Autor: Euro.cz

AFÉRA GROSSGATENixonovu aféru Watergate začala minulý týden připomínat bytová kauza předsedy vlády Stanislava Grosse. Původně nenápadný problém s financováním premiérova bydlení hrozil přerůst ve vládní krizi. Kauza kolem financování Grossova bytu dostala minulý týden nečekaný spád.

fotomontáž: Profit

AFÉRA GROSSGATE Nixonovu aféru Watergate začala minulý týden připomínat bytová kauza předsedy vlády Stanislava Grosse. Původně nenápadný problém s financováním premiérova bydlení hrozil přerůst ve vládní krizi.

Kauza kolem financování Grossova bytu dostala minulý týden nečekaný spád. Objevili se další věřitelé a shořela důležitá směnka. Premiér musel kvůli tomu čelit v parlamentu nepříjemným interpelacím. Před třemi týdny, na začátku všeho, byl článek v novinách. Reportéři MF Dnes spočítali, že Stanislav Gross nikdy nemohl na svůj čtyřpokojový byt za více než čtyři miliony korun vydělat z oficiálně dokladovaných příjmů. „Chybějící částku jsem získal půjčkou od strýce Františka Vika,“ řekl předseda vlády na svoji obranu. Novináři ale dále spočítali, že ani důchodce Vik nemohl potřebnou sumu (1,2 milionu korun) ze svých příjmů nastřádat.

V pátek 4. února nabral případ nádech tragikomedie. Médiím se přihlásil další věřitel, který prý naopak půjčil Františku Vikovi. Jde shodou okolností o bývalého reportéra MF Dnes Rostislava Roda, který získal potřebný kapitál pro půjčku z privatizace deníku, který kauzu odhalil. Mýdlová opera tím ale neskončila. Rod předal podle svých slov minulou středu směnku, která dokládala půjčku Vikovi, šéfovi neparlamentní strany Česká pravice Michalu Simkaničovi. A ten tuto směnku, jediný doklad pravdomluvnosti premiéra Grosse, spálil! Prý proto, aby dal předsedovi vlády čas odstoupit.

PARLAMENTNÍ INTERPELACE

Stanislav Gross tak musel minulý čtvrtek čelit interpelacím. Jak se na případ dívají poslanci z opozice? „Pan premiér buďto jasně ukáže, jak k majetku on a jeho manželka přišli, nebo musí počítat s tím, že celá aféra bude pokračovat a že na to doplatí nejenom on a ČSSD, ale ztrátou důvěry i celá Česká republika. Gross je od mládí poslancem a stále hlásá, že jiní by měli podávat majetková přiznání. Ať nejprve ukáže on sám, jak se má čestný politik, respektive každý čestný člověk chovat. Primárně je to totiž omorálce, a ne o zákonech,“ řekl Profitu Miroslav Beneš, jeden z interpelujících poslanců ODS.

Jeho kolegovi Petrovi Bratskému se navíc nelíbí, že Gross si za tři týdny na nic nevzpomněl. „Já jsem ve své interpelaci nabídl panu premiérovi ruku, když jsem jej vyzval, aby alespoň uvedl, jakým způsobem došlo k úhradě za jeho byt. On ji bohužel nepřijal. Reagoval tak, že si ani nevzpomíná, jak úhrada probíhala, zda hotovostně, či převodem. To, že premiér nebyl schopen na tyto dotazy reagovat, mne stále více a více utvrzuje v pochybnostech o tom, jak to skutečně s jeho bytem bylo a je.“

Varovná je pro hlavního aktéra skutečnost, že se od něj začínají odvracet i kolegové z ČSSD. „Myslím si, že ze začátku nezachytil premiér závažnost celé kauzy a kvůli tomu se z ní stalo takové monstrum. Jeho zdůvodnění ohledně bytu rozumím, problémem ale může být vztah k podnikání manželky. Rozhodně není dobře, že podobné aféry zatěžují politiku ČSSD vůči občanům. Navíc by se měla strana dnes věnovat problémům řízení, a ne stále nějakým aférám. Politik, zvláště v tak vysoké funkci, by se měl vždy snažit, aby případné dotazy ohledně svých majetkových vztahů vysvětlil bez následných pochybností,“ uvedl sociální demokrat Karel Šplíchal.

**KOALICE SE NEBOŘÍ

Zdá se ale, že aféra zatím soudržnost vládní koalice nenaruší. „Já jsem vzal vystoupení pana premiéra na vědomí. Přesvědčovat mne ale nemusí, protože nejsem jeho volič. Podobným aférám ale nezabrání žádné zákony. je to primárně otázka etiky. My ale kvůli této aféře koalici bourat nehodláme, “ řekl Profitu předseda KDU-ČSL Miloslav Kalousek.

CONTENT24

Grosse podporují i další koaliční poslanci: „Myslím, že premiér mne přesvědčil. Rozhodně si nemyslím, že se zde jedná o nějakou korupční záležitost. To jsou jiné případy. Spíše jde o snahu občanských demokratů vždycky z podobné kauzy vytloukat politický kapitál. Na druhé straně nechápu, co je tak složitého říci na rovinu, od koho mám půjčený milion na koupi bytu. Já bych s tím potíže neměl a připadá mi od pana premiéra nešikovné, že to nedokáže říci. Vždyť to není žádná ostuda,“ míní poslanec a místopředseda Unie svobody-Demokratické unie Svatopluk Karásek.

Není jasné, zda kauza, které si už všimly i zahraniční deníky, bude mít nějaké pokračování. Rozhodně ale poškodila politické vyhlídky současného premiéra. Podle průzkumů mu nyní nevěří plných osmdesát procent obyvatel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).