Menu Zavřít

Premiér Nečas odvolal šéfa ČEZu Romana

15. 9. 2011
Autor: profit

Premiér Petr Nečas (ODS) se rozhodl odvolat z vedení elektrárenské společnosti ČEZ Martina Romana. Mluvčí vlády Jan Osúch dodal, že Roman odchází na vlastní žádost.

 

Foto: Profimedia.cz

Mohu pouze potvrdit, že pan Roman odchází na vlastní žádost,“ uvedl Osúch. Roman by měl podle serveru lidovky.cz skončit v nejbližších dnech, nejpozději do jednoho týdne. Redaktorka Lidových novin Lenka Zlámalová ve středu večer v ČT uvedla, že Roman dnes podá rezignaci. Tak se i stalo.

Pan Martin Roman podal rezignaci a dozorčí rada ji přijala,“ uvedl dnes dosavadní šéf dozorčí rady MartinŘíman s tím, že k urychlení dlouhodobého záměru generálního ředitele ČEZu „pomohlo“ náhlé zveřejnění ve středu večer. “Mohu potvrdit, že Martin Roman dlouhodobě uvažoval o tom, že se již v dalším funkčním období nebude ucházet. Co je nečekané, je rychlost toho, jak se to dostalo na veřejnost. Tím, že se to nechtěně ocitlo v médiích, tak se dozorčí rada musela narychlo sejít dopoledne. Ano, mohlo to být důstojnější,“ dodal Říman.

Bohužel o tom asi vědělo více lidí, než mělo, když posléze došlo k úniku informací. Platí pořekadlo, že tady v česku mohou být na tajemství dva a to je ještě nejlépe, když ten jeden je mrtvý,“ glosoval Říman.

Předseda vlády se v minulých týdnech rozhodl, že vymění generálního ředitele a předsedu představenstva ČEZ. Chce, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Martin Roman se přesune do čela dozorčí rady. Novým generálním ředitelem se stane současný výkonný ředitel Daniel Beneš,“ řekl Lidovým novinám zdroj z okolí premiéra.

Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal,“ řekl pro Lidové noviny Martin Roman.

Roman se narodil v Havířově v roce 1969, vystudoval právnickou fakultu University Karlovy. V polovině 90. letech pracoval ve vedení společností Janka v Praze-Radotíně a Janka Final. V roce 1995 se stal na dva roky členem představenstva Banky Haná. V roce 2000 Martin Roman odešel z firem Janka a stal se generálním ředitelem strojíren Škoda Holding. Post generálního ředitele ČEZ zastává od roku 2004.

BRAND24

Zelení věří, že předseda vlády, který se zaštiťuje bojem proti korupci, zajistí, aby bylo vypsáno řádné a průhledné výběrové řízení a šéfem energetického gigantu se tak stane člověk s modernějším pohledem na energetiku,“ uvedli zelení ve čtvrtečním tiskovém prohlášení.  Reagovali tak na informace, že na Romanovo místo nastoupí Daniel Beneš. Akcie ČEZu na pražské burze po oznámení odchodu Romana zatím klesají.

Dosavadní výkonný ředitel ČEZu Daniel Beneš, který by měl po Romanovi převzít vedení společnosti, se narodil roku 1970. Vystudoval Strojní fakultu Vysoké školy báňské - Technické university v Ostravě a Brno International Business School - Nottingham Trent University. Podle webu ČEZu v letech 1993 - 1997 působil jako vedoucí odbytu ve společnosti Bohemiacoal, poté jako ředitel společnosti Hedviga Group. V letech 2000 až 2004 byl ředitelem závodu TCHAS, předního importéra a obchodníka s palivy v České republice. Od roku 2004 nastoupil do pozice ředitele úseku Nákup společnosti ČEZ. Od roku 2006 byl na pozici ředitele Divize Správa. Od června 2007 zastává funkci výkonného ředitele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).