Menu Zavřít

Premiér Fischer skládá svůj tým

20. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Nový předseda vlády Jan Fischer už má seznam všech kandidátů do překlenovací vlády. Dokonce je jich víc než počet ministrů. Jména mu navrhli předsedové ODS, ČSSD a Strany zelených. Lidovci se na sestavování vlády odmítli podílet.

Předseda vlády Jan Fischer

Autor: www.vlada.cz

Dvě nejsilnější parlamentní strany – občanští a sociální demokraté – a Strana zelených předali novému premiérovi Janu Fischerovi seznam lidí, kteří by se mohli stát novými ministry. Zástupci KDU-ČSL se na sestavování úřednické vlády nechtějí podílet, proto nikoho na místa ministrů nenominovali. Nový úřednický kabinet složený z nestraníků, který dovede Česko k předčasným volbám, má být jmenován k 9. květnu.

Odstupující premiér a šéf ODS Mirek Topolánek navrhl na místo ministra financí ředitele správy majetku ministerstva financí Tomáše Uvíru, na ministra obrany současného náměstka tohoto ministerstva Martina Bartáka, na vedení rezortu zdravotnictví ředitelku nemocnice na Karlově náměstí Danu Juráskovou, ministrem dopravy by měl být dosavadní náměstek tohoto úřadu Gustáv Slamečka a ministryní spravedlnosti ředitelka Justiční akademie Daniela Kovářová.

Topolánek dále do Fischerova vládního týmu nabídl i další dvě osoby, které by mohly obsadit ministerstva, na která už ale své kandidáty nominovala i Strana zelených. Na ministerstvo kultury navrhuje ODS současného ředitele Technického muzea Horymíra Kubíčka, zelení ředitelku Otevřené společnosti Martu Smolíkovou. Jako ministryni školství navrhuje ODS exministryni Miroslavu Kopicovou, zelení vybrali na tento post Jakuba Dürra, současného náměstka tohoto úřadu. Do funkce ministra životního prostředí nominovali zelení úředníka Evropské unie pro životní prostředí Ladislava Miku.

BRAND24

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek zveřejnil jména sedmi kandidátů ČSSD. Kromě současného náměstka ministra zahraničí Jana Kohouta, který by měl zastávat post ministra zahraničí a místopředsedy vlády, by se měl stát ministrem pro evropské záležitosti velvyslanec Štefan Füle, ministrem vnitra Martin Pecina, který je dnes šéfem antimonopolního úřadu, ministrem průmyslu a obchodu současný předseda Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek, ministrem zemědělství ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta, ministrem pro místní rozvoj ředitel Czech Tourism Rostislav Vondruška a ministrem práce a sociálních věcí současný náměstek Petr Šimerka.

Topolánek, Paroubek a Bursík však zdůraznili, že konečné rozhodnutí o vládním týmu bude na novém premiérovi. Jan Fischer si nechal na konzultace s kandidáty týden.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).