Menu Zavřít

Premiér Fischer odblokuje 700 miliard z Bruselu

16. 9. 2009
Autor: profit

Jak odstranit bariéru pro evropské dotace se dnes rozhodne na vládě. Pro období 2007-2013 má Česko určeno přes 700 miliard korun a první větší peníze mohou přijít ještě koncem roku.

Rostislav Vondruška

Autor: Jakub Stadler

Návrh řešení předkládá ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Nabízí vládě tři možnosti, jak odstranit nejvážnější z problémů, které dosud přílivu evropských peněz bránily.

Odstranit pat v čerpání dotací Vondruškovi umožnil svými návrhy Evropské komisi předchůdce Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Pomohli i bruselští úředníci, kteří se v červenci rozhodli zamhouřit nad českou praxí obě oči.

Technická úprava nutná

Bruselu dosud vadil tzv. centrální monitorovací systém, kterým měly čerpání a využití dotací kontrolovat evropské i české úřady. Systém vznikl už v roce 2001 a byl jednak těžkopádný, jednak ho vytvořila firma Tesco-SW, která zakázku získala bez veřejné soutěže.

V červenci vznikl akční plán, podle kterého se monitorovací systém mírně technicky upraví a zároveň se odstraní právní nedostatky při veřejné zakázce. Česká vláda musí pro splnění bruselských podmínek ve skutečnosti udělat jen velmi málo.

Tesco-SW, ale pod kontrolou

Ministr Vondruška navrhuje tři řešení. Podle prvního z nich vláda prostě schválí, aby se provoz monitorovacího systému nadále ponechal na firmě Tesco-SW.

Druhou možností je vypsat do 15. prosince výběrové řízení na nového správce systému.

Třetí varianta předpokládá, že provoz bude nadále zajišťovat Tesco-SW, avšak vládní úředníci budou podrobně sledovat, jak ladí technické detaily. Materiál připouští, že kvůli špatně uzavřené zakázce Brusel nezaplatí provoz monitorovacího systému. Státní pokladna tak přijde o 38 milionů ročně a vláda musí počítat s pokutou od antimonopolního úřadu.

Na druhé straně však nebude bruselským miliardám stát nic v cestě. Vondruška to dokládá stanoviskem Evropské komise.

Nelze jinak **

Experti navrženou cestu schvalují. „Přepřahat uprostřed rozpočtového období by byla sebevražda,“ odmítá výběrové řízení na nového správce systému někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová.

Další zdržení by Česku definitivně znemožnilo vyčerpat značnou část dotací přidělených na léta 2007 a 2008. Ty totiž musí Česko vyúčtovat do roku 2010 resp. 2011.

BRAND24

Češi dosud platili evropské projekty pro období 2007-2013 z vlastních zdrojů. Schválení monitorovacího systému však umožní, aby Evropská komise začala náklady proplácet.

„Pokud se začnou žádosti o proplacení posílat do Bruselu do konce října, mohou první peníze přijít ještě letos,“ věří Jourová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).