Menu Zavřít

Premiant ČEZ, propadlík Unipetrol

16. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Výsledky firem

BRAND24

Několik velkých českých firem zveřejnilo minulý týden výsledky čtvrtletního hospodaření. Jako první přišla ve středu na řadu Komerční banka, která ohlásila meziroční nárůst čistého zisku o více než šestnáct procent na tři miliardy korun. Měsíční výdělek ve výši jedné miliardy se bude jistě hodit majoritnímu akcionáři, francouzské Société Générale, jejíž hospodaření se utápí ve ztrátách v důsledku prodělečných obchodů a finanční krize.
Nepříjemné překvapení přišlo o den později od petrochemického holdingu Unipetrol. Jeho čistý zisk klesl meziročně o 75 procent na 390 milionů korun. Přestože se firma vymanila ze ztráty, s níž se potýkala v posledním kvartálu minulého roku, důvod k optimismu akcionáři neměli. To se projevilo i v poklesu akcií na burze o dvě procenta. Analytici připsali slabší výsledky snížení marží v petrochemii a rafinaci. Ceny vstupů, tedy především ropy, totiž rostly rychleji než ceny finální produkce. „Negativně se projevilo i posílení koruny vůči euru,“ uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák.
Naopak premiant ČEZ ohlásil rekordní hospodářské výsledky. Díky vysoké poptávce po elektřině vykázal meziroční nárůst zisku o 21 procent téměř na šestnáct miliard korun a vlastníci, především stát, mohou být spokojeni. Akcie firmy vyletěly okamžitě o více než čtyři procenta nahoru. Odběratelé elektřiny se už tolik smát nebudou, její ceny totiž dále porostou.
Již bez většího zájmu trhu přišly výsledky největší tuzemské banky ČSOB, která se veřejně neobchoduje. Její zisk vzrostl meziročně o čtyři procenta na dvě a půl miliardy korun. Nebýt ztráty z přecenění takzvaných zajištěných dluhových obligací (CDO), mohla banka vydělat ještě o půl miliardy korun více. CDO ztrácejí na hodnotě kvůli problémům na světových finančních trzích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).