Menu Zavřít

Překvapivá kondice jihovýchodní Asie

3. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Nehledě na dlouhodobé potíže s korupcí,...

BOX: Zprávy z rozvojových trhů
Celý podtitul: Nehledě na dlouhodobé potíže s korupcí, byrokracií a politickou nestabilitou trpí krizí mnohem méně než zbytek světa

Cebu, Filipíny Pro jihovýchodní Asii není bolestné hospodářské zpomalení žádnou novinkou. Tento region prodělal vlastní dramatickou finanční krizi před více než deseti lety. Z dnešního hlediska se ona krize jeví jako generálka na současné potíže. Společnosti nebyly schopny splácet závazky, banky se hroutily, trh s cennými papíry prudce klesl a ekonomiky se propadly o desítky procent v souvislosti s tím, že zahraniční investice klesly na minimum. Jihovýchodní Asie však poslušně spolkla hořkou pilulku úsporných opatření, devalvujících měn a snížení míry zadlužení, zatímco banky se restrukturalizovaly a společnosti poslepovaly své bilance.
Nyní je jihovýchodní Asie zasažena opět, tentokrát se stala obětí prohřešků páchaných na opačné straně zeměkoule. Vloni na podzim se export z této oblasti propadl v návaznosti na prudký hospodářský pokles v USA a poté v Číně. Objem zahraničních investic klesl ve spojitosti s tím, jak nadnárodní společnosti pozastavily výdaje. „Je frustrující, že jsme se dostali do krize, kterou jsme sami nezavinili,“ říká thajský premiér Apchisit Vedžadžíva.
Nynější ekonomické zpomalení zdaleka nedosahuje rozměrů dřívější asijské krize, což svědčí o překvapivé síle deseti zemí, jež patří do Sdružení států jihovýchodní Asie – ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). Místní banky nedrží prakticky žádná toxická aktiva a dosud nepotřebovaly státní peníze na sanaci. Dlouholeté aktivní saldo obchodní bilance a vysoká míra úspor přispěly k rekordním objemům měnové zásoby. Zadluženost států, právnických osob a domácností představuje pouhý zlomek ve srovnání s mírou zadluženosti v USA či Evropě a inflace i úrokové míry významně poklesly. „Jistě že zaznamenáváme zpomalení, ale (tyto země) jsou dobře připraveny na zvládnutí bouře,“ říká Mark Mobius, předseda představenstva společnosti Templeton Emerging Market Funds. „Dokázaly se dostat do čela na světových trzích, což svědčí o tom, že jdou správnou cestou.“ Burzy regionu ASEAN zaznamenaly oživení akcií, oproti nedávným minimům stoupl základní index jakartské burzy o sedmdesát procent, a index vietnamské burzy dokonce o osmdesát procent.
Část firem podnikajících v tomto regionu si stále vede dobře, jelikož poptávka po všem – počítači počínaje a levnými letenkami konče – je nadále silná. Společnost Unilever Indonesia prodala tolik zubních past Pepsodent, šamponů Lifebuoy a dalších produktů, že její příjmy za první čtvrtletí stouply o osmnáct procent na 412 milionů dolarů a čistý zisk se zvýšil o devět procent na sedmdesát milionů dolarů. „Dopad globální krize je minimální,“ uvádí Franky Jamin, finanční ředitel korporace Unilever Indonesia. Také londýnský bankovní dům Standard Chartered Bank, jehož příjmy ze dvou třetin pocházejí z Asie, uvádí, že zisk banky za první čtvrtletí byl nejlepší za dobu jeho existence, což vypovídá o tom, že propad tohoto regionu bude méně hluboký a kratší než kdekoli jinde. Poskytování bankovních služeb spotřebitelům, stejně jako půjčování malým firmám si stojí dobře, zároveň nadále roste hypoteční byznys, komentuje situaci Ray Ferguson, výkonný ředitel této banky pro jihovýchodní Asii. Zabavování nemovitostí v důsledku nesplácení hypoték, dodává Ferguson, „není pro trh charakteristické“.
Kondice jihovýchodní Asie je povzbudivým signálem, že tento region zůstává ve hře. Přestože ho během současné krize mnozí investoři opomíjejí, stojí nesporně za pozornost kvůli schopné pracovní síle, nerostným surovinám a, v případě některých zemí, také kvůli prvotřídní infrastruktuře. V zemích sdružených v ASEAN žije 560 milionů obyvatel a úhrnný hrubý domácí produkt dosahující 1,3 bilionu dolarů je vyšší než v Indii. Indonésie, Malajsie, Filipíny, Vietnam a Singapur, kde se soustředí přibližně 95 procent ekonomiky regionu, přilákaly vloni přímé zahraniční investice v objemu bezmála 50 miliard dolarů. Pro srovnání do Číny přiteklo 92 miliard dolarů.
General Electric (GE) se během posledních osmnácti měsíců zavázal investovat v jihovýchodní Asii více než miliardu dolarů. Tyto investice zahrnují rozšíření provozů na údržbu a opravy letadel v Kuala Lumpuru a výzkumné centrum na zpracování vody v Singapuru. V květnu GE zahájil svůj první projekt ve Vietnamu. V přístavním městě Haiphong vznikne za 61 milionů dolarů továrna, jež bude vyrábět větrné turbogenerátory na export. „Chtěli jsme zanechat stopu GE v této zemi s ohromným potenciálem,“ uvádí Stuart Dean, prezident firmy pro jihovýchodní Asii.

KRACH SUMMITU Nelze tvrdit, že by tento region nepředstavoval pro investory jisté potíže. Byrokracie a korupce jsou všudypřítomné; Indonésie figuruje na seznamu Transparency International na 126. pozici z celkových 163 a je hodnocena hůř než Nigérie a Nepál. Neprůhledné zákony přijímané v Jakartě znemožnily v posledním desetiletí zahájit byť jediný nový zahraniční těžební projekt v zemi, jež má bohaté zásoby zlata a mědi. Ve Vietnamu se vozidla pohybují hlemýždí rychlostí po silnicích, jejichž kapacita stěží zvládne motorky, natož stoupající počet aut. V Thajsku znejistěli jak turisté, tak investoři poté, co si protivládní demonstrace posledních měsíců vynutily zrušení summitu sdružení ASEAN a několikadenní uzavření letiště v Bangkoku.
Ve spojení s globální krizí se tyto potíže odrážejí na hospodářském růstu. Singapur a Thajsko, které jsou na exportu závislé, zaznamenávají pokles. Asijská rozvojová banka pro letošek očekává, že Vietnam poroste o 4,5 procenta, Indonésie o 3,6 procenta a Filipíny o 2,5 procenta, což pro zmíněné země znamená téměř recesi. Nové zahraniční investice v Malajsii se propadly v prvním čtvrtletí o 79 procent na 931 milionů dolarů, zatímco ve Vietnamu příliv investic stoupl o 71 procent na 2,8 miliardy dolarů.
Vlády situaci řeší vytvářením stimulačních plánů. V Thajsku, kde by hospodářství mohlo klesnout až o čtyři procenta, se objem maloobchodních prodejů udržel jen díky tomu, že deset milionů zaměstnanců s nízkými příjmy dostalo šeky na 58 dolarů v rámci tříletého stimulačního balíčku v objemu 45 miliard dolarů. Výrobce počítačových čipů Intel očekává, že stimulace výdajů na zdravotní péči a vzdělávání přinese nárůst prodeje počítačů vybavených jeho procesory. Agentura GFK Asia zabývající se průzkumem trhu odhaduje, že maloobchodní prodej počítačů v pěti největších ekonomikách regionu ASEAN vzrostl v prvním čtvrtletí o sedmnáct procent, což je více než dvojnásobné tempo ve srovnání s Čínou.

VZESTUP Z CALL CENTER Celá oblast významně roste také díky outsourcingu. Ve filipínském Cebu, městě sevřeném mezi smaragdovými horami a zářivými korálovými útesy, se nachází Asiatown IT Park, zóna založená před sedmi lety, jež je domovem pro více než dvě desítky call center a softwarových outsourcingových firem. „Není to jednoduchá práce, ale plat je hodně slušný,“ říká devětadvacetiletý Leyland Canoy, který si vydělá 470 dolarů měsíčně v místní firmě eTelecare, kde poskytuje technickou podporu zákazníkům internetové společnosti Vonage.
Outsourcingové odvětví se na Filipínách rozvíjí již léta, nyní má však velké plány na získání celých deseti procent z celosvětového IT outsourcingového trhu. Wipro, Accenture, HSBC a další otevřely v této zemi desítky nových back office center a středisek technické podpory, čímž přispěly k vytvoření odvětví, jež v roce 2008 zaměstnávalo 370 tisíc lidí a zaznamenalo příjmy šest miliard dolarů. „Rosteme jako šílení,“ říká Marife Zamoraová, šéfka filipínských aktivit společnosti Convergys se sídlem v Cincinnati. Zamoraová věří, že se jí letos podaří zdvojnásobit počet zaměstnanců na dvacet tisíc. Nejsilnější hráči oboru předpokládají, že v roce 2010 bude v tomto sektoru zaměstnáno 900 tisíc lidí a prodej dosáhne třinácti miliard dolarů.
Je to ambiciózní cíl, země se však od call center pouze odpíchne. „Je tu práce ve finančnictví, účetnictví a právě se spouštějí firemní back office služby,“ uvádí Oscar Saňez, CEO společnosti Business Process Association of the Philippines. Firma Accenture, zaměstnávající v této zemi kolem šestnácti tisíc lidí, pomáhá klientům aktualizovat IT systémy tak, aby odpovídaly změnám ve finanční legislativě v období recese. Zkoušená americká banka JPMorgan Chase, S.C. Johnson & Sons a Siemens sem převádějí své back office operace. Wipro do října zdvojnásobí počet svých filipínských zaměstnanců na 1550. „Zaměstnanci jsou velmi schopní,“ uvádí Sanjeev Bhatia, viceprezident mezinárodních operací Wipro BPO. „Jsme skutečně na vzestupu.“
Světové korporace v jihovýchodní Asii hledají výrobní alternativy pro Čínu. Společnost First Solar se sídlem v arizonském Tempe se rozhodla postavit továrnu na výrobu solárních panelů za 680 milionů dolarů v malajském Kulimu. Britský výrobce motocyklů Triumph staví továrnu za 73 milionů dolarů v Thajsku. Volkswagen letos spouští společný podnik v Indonésii, který bude vyrábět minivany Touran.
Vietnam primárně profituje z rozhodnutí firem rozšiřovat činnost mimo Čínu. Těsné sousedství s vnitrozemskou Čínou a nízké clo v jihovýchodní Asii, které je zakotveno v obchodních dohodách sdružení ASEAN, jsou významným kladem, navíc je zde vysoce produktivní pracovní síla a vyspělá kultura podnikání. Samsung Electronics otevřel v dubnu nedaleko Hanoje továrnu na mobilní telefony za padesát milionů dolarů. Jabil Circuit staví v Saigon High-Tech Parku, ležícím jedenáct set kilometrů jižně od Ho Či Minova města, továrnu za sto milionů dolarů, jež bude vyrábět destičky s tištěnými spoji. Kousek odsud, na druhé straně bývalého rýžového pole rozbahněného po odpoledním dešti, stavějí dělníci továrnu pro Intel za miliardu dolarů, která má být otevřena příští rok. „Předpokládáme, že budou následovat další high-tech firmy,“ říká Rick Howarth, generální ředitel Intel Products Vietnam. „Globální krize možná zmrazila ochotu firem investovat, zároveň je však nutí hledat možnosti růstu na nových trzích.“
Jedna z nejsilnějších stránek tohoto regionu je však zároveň jeho slabinou: rostoucí závislost na vývozu, a to především do Číny. Továrny nacházející se na pobřeží vnitrozemské Číny využívají bezpočet součástek vyrobených v jihovýchodní Asii pro výrobu zboží, které je určeno pro USA a Evropu. Když tento čínský export zpomalí, ekonomiky sdružené v ASEAN to pocítí. „Oblast je nadměrně závislá na Číně, která výrobky kompletuje, zatímco ASEAN vyrábí jen jednotlivé součástky,“ říká Charles Adams, profesor singapurské školy veřejné politiky Lee Kuan Yew. „V rámci regionu je zapotřebí větší míra vnitřního obchodu s konečnými výrobky.“

NAPOJENÍ NA ČÍNU Jen málo co naznačuje, že by se jihovýchodní Asie v nejbližší budoucnosti vymanila z této závislosti. Filipínští subdodavatelé pracují primárně s americkými zákazníky. Intel plánuje vyvážet většinu své produkce z Ho Či Minova města, Vietnamci si letos koupí pouze asi tři miliony počítačů, zatímco továrna Intelu bude schopná vychrlit ročně stovky milionů čipů. Největší továrna firmy Canon za sto milionů dolarů se nachází nedaleko Hanoje a vyrábí laserové tiskárny. Její produkce směřuje do zámoří.
Dohoda ASEAN umožňující volný obchod s automobily v rámci regionu by mohla pomoci snížit závislost na Číně a Západu. Například Ford Motor dováží sportovně užitková vozidla z Thajska do Vietnamu, Indonésie a na Filipíny. Volný obchod „nám dává dostatek prostoru,“ říká David N. Alden, prezident Fordu pro jihovýchodní Asii, kde prodej aut dosahuje téměř stejných hodnot jako v Indii. „Samotný thajský trh by nemohl být základnou pro obchodní činnost.“
Nízkonákladová letecká společnost AirAsia se sídlem v Malajsii dokazuje potenciál regionálního trhu. V roce 2001 převzal podnikatel Tony Fernandes zkrachovalého leteckého přepravce a firmu znovu rozjel s pouhými dvěma stroji létajícími z Kuala Lumpuru. Díky liberalizaci letecké dopravy ve větší části tohoto regionu se Fernandesovi podařilo zvýšit počet letadel na 81 a počet destinací na 122 v šestnácti zemích – většinou jde o menší města, o něž se nikdo jiný nezajímal. Fernandes očekává, že v roce 2009 přepraví 24 milionů cestujících, což je oproti minulému roku nárůst o třicet procent. „Zaměřili jsme se na vytvoření regionální ASEAN značky,“ uvádí Fernandes. „Objevili jsme obrovskou příležitost, kterou všichni ostatní přehlíželi.“

Mapa:
Přitažlivost jihovýchodní Asie Tento region se vyznačuje levnou pracovní silou, přírodními zdroji, stabilními finančními systémy a zanedbatelnými obchodními bariérami.

Thajsko
Zde se koncentruje automobilový průmysl jihovýchodní Asie.

Singapur
Jelikož jde o nejotevřenější ekonomiku regionu, je světovou recesí zasažena nejcitelněji.

Malajsie
Musí zlepšit výrobně-odbytový řetězec, aby mohla v průmyslové výrobě konkurovat Číně.

Vietnam
Nízké platy, rozrůstající se střední třída a vysoká úroveň gramotnosti přispívají rozvoji elektronického průmyslu.

Indonésie
Ekonomiku posilují rozsáhlé nerostné zdroje mědi, zlata, uhlí a niklu.

Filipíny
Vzdělaná pracovní síla hovořící anglicky vytváří ze země ráj pro poskytovatele outsourcingových služeb.

Změna HDP v procentech za rok
’09 ’10
Země
Pramen: prognózy Asijské rozvojové banky, vláda Thajského království, HSBC, Action Economics

BOX
Třída čínských obchodníků Jihovýchodní Asie je domovem pro více než půl miliardy lidí, dominantní roli v ekonomice regionu však hraje zhruba čtyřicet rodin, z nichž většina pochází z Číny. Autoři knihy New Asian Emperors (Noví asijští císaři) George Haley, Usha Haleyová a Chin Tiong Tan popsali obchodní modely a způsoby firemního řízení v těchto konglomerátech s rodinným vedením a vyvodili ponaučení pro západní nadnárodní společnosti.

BOX
Singapur se probírá… …vývoz však trvale klesá

Informace, že hrubý domácí produkt Singapuru se v prvním čtvrtletí propadl v meziročním srovnání o 14,6 procenta, se hrdě prezentuje jako dobrá zpráva. Jak je možné takovou zvěst pokládat za pozitivní? V posledním čtvrtletí loňského roku se ekonomika zřítila o 16,4 procenta a mnozí ekonomové se domnívali, že pokles v prvním čtvrtletí by mohl dosáhnout dvaceti procent.
Singapur je nejotevřenější ekonomikou jihovýchodní Asie a globální krizi pocítil zdaleka nejvíc ze všech svých sousedů. Jelikož na tomto ostrově s vlhkým tropickým klimatem žije 4,6 milionu obyvatel, což odpovídá polovině obyvatel Houstonu, byli představitelé Singapuru dlouhou dobu přesvědčeni, že domácí poptávka nemůže ekonomiku utáhnout. Vláda proto uzavřela patnáct dohod o volném obchodu, což přispělo k tomu, že se Singapur stal v celosvětovém měřítku jednou z nejvíce závislých zemí na obchodu. Export zde činí šedesát procent HDP. Singapur také podporoval investice do rozvoje moderních exportních průmyslových odvětví, jako je výroba polovodičů, farmaceutický průmysl a zelené technologie – a nadále se zaměřuje na výrobu. „Jakožto městský stát musíme mít ekonomiku, jež se bude opírat o celou řadu pilířů,“ říká Beh Swan Gin, obchodní ředitel kolegia Economic Development Board, které se zabývá podporou zahraničních investic v zemi.
Tyto pilíře jsou závislé na silné vnější poptávce. V prvním čtvrtletí klesl vývoz o 25,6 procenta poté, co ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl o 17,9 procenta. Přestože je země významným přepravním uzlem a místní letiště je pravidelně hodnoceno jako jedno z nejlepších na světě, počet přilétajících cestujících klesl v prvním čtvrtletí o 13,7 procenta. Tento rok by se HDP mohl propadnout o sedm procent, odhaduje poradenská firma Action Economics. „Singapur sklízí, co si zasel,“ říká David L. Cohen, ekonom společnosti Action Economics.
Singapur pro boj s recesí vyčlenil čtrnáct miliard dolarů, které nazývá „regeneračním balíčkem“. Ten počítá se snížením daňového zatížení podniků, subvencemi pro firmy, které nepropustí zaměstnance, a navíc nabízí devadesátiprocentní krytí nákladů na školení pracovníků. Díky těmto opatřením se nezaměstnanost v prvním čtvrtletí udržela na 3,2 procenta, což Beh Swan Gin označuje za „poměrně únosné“. Nicméně míra nezaměstnanosti se ve srovnání s loňskými 1,9 procenta zvýšila a „obrázek bude možná vypadat v nadcházejících měsících ještě o něco hůř“, dodává.
Recese nic neubrala na úsilí Singapuru vytvořit z města centrum vědy a technologií. Vláda prosazuje plán na vytvoření tří nových univerzit, z nichž jedna má být napojena na Massachusettský technologický institut. Kabinet uzavřel smlouvu s Nissanem a Renaultem na testování jejich elektromobilů. Dále poskytuje úvěr v objemu 300 milionů dolarů výrobci paměťových čipů Micron Technology na modernizaci továrny. Vláda také pobídla velké farmaceutické firmy jako Abbott Laboratories, Novartis a GlaxoSmithKline, aby otevřely svá výzkumná centra v Biopolisu – státem financované biotechnologické zóně.
Recese snad polevuje. Dr. Steven Tucker, onkolog, který ještě předtím, než se v roce 2006 přestěhoval do Singapuru, pracoval deset let pro UCLA Cedars – Sinai Medical Center, pomáhá singapurské skupině Pacific Healthcare se založením centra pro léčbu rakoviny. Výstavba měla začít v lednu, ale kvůli potížím s financováním musel Pacific šlápnout na brzdu. „Měl jsem velké obavy,“ říká Tucker. Když se nyní hospodářství stabilizuje, výstavba je zase aktuální a centrum bude otevřeno v roce 2012.
Společnost Kato Spring, zabývající se výrobou drátů a pružin pro spotřební elektroniku, rozjela v polovině května dvousměnný provoz. „Byznys se zvedá,“ říká manažer William Eng. Vloni na podzim klesly objednávky na polovinu a firma Kato musela snížit platy manažerům, propustit patnáct procent z 200 zaměstnanců a zapojit se do státem financovaného programu, díky němuž se nevyužití zaměstnanci školili. „Měli jsme na polovinu května naplánován další blok školení,“ říká Eng. „Museli jsme ho však kvůli novým zakázkám odložit.“

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).