Menu Zavřít

Předvolební nadílka

28. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Největší politické obchody se odehrají o mikulášské noci před volbou předsedy strany

Žil jednou jeden král a když byl v pokročilém věku, nařídil svým vědcům, aby do jedné knihy zkusili shrnout všechna moudra světa. Práce šla velice pomalu, král stárnul a když už cítil, že přichází konec jeho života, požádal vědce, aby se pokusili do jedné věty shrnout podstatu světa. Ta věta, nikoli překvapivě, zněla: Svět je složitý. Zhruba takto by se dala popsat situace v Občanské demokratické straně na konci roku 2008 a před nastávajícím českým předsednictvím EU.
Jed můžeme vzít zatím pouze na to, že Mirek Topolánek bude opět zvolen předsedou strany. Jak dopadne jeho vyzyvatel Pavel Bém? To nelze ani odhadnout. Jeho spor s Topolánkem o budoucím směřování politiky ODS je stále dost hluboký. Oba sokové sbírají předvolební hlasy, při přesvědčování však může předseda vlády vybírat z mnohem širšího spektra prostředků (cukr, nebo bič) než pražský primátor.
Zradí-li vlivný exhejtman Béma, což je obrat o 180 stupňů, dostane například post ministra. Pokud se ještě nerozhodnutý exhejtman rozhodne pro Topolánka, může získat dobře placené členství v dozorčí radě nějakého velkého státem ovládaného podniku. Vlivný poslanec za vyjádření podpory dostane jedno z prvních pěti míst na kandidátce ODS ve volbách do Evropského parlamentu. Ve výčtu možností bychom mohli pokračovat. Jak už v Česku bývá zvykem, největší obchody se stejně odehrají o mikulášské noci, krátce před volbou předsedy strany. Nechme se tedy překvapit, kdo si jakou nadílku vyslouží. Topolánek však dobře ví, že půjde-li s ODS do parlamentních voleb za situace, kdy Bém a skoro celá Praha jsou jeho nepřáteli, má proti Jiřímu Paroubkovi asi takovou šanci jako trojský kůň na Velké pardubické. Podíváme-li se na současnou mizernou nabídku osobností v barvách ODS, nutno si přiznat, že Bém je v tomto smyslu stále významným aktivem. Mnoho Topolánkových příznivců si může myslet, že prezident Václav Klaus politicky Béma navždy zničil, protože ho přesvědčil bez vážnějších propočtů kandidovat proti současnému předsedovi ODS. Tak tomu však není.
Ačkoli dohoda mezi Topolánkem a Bémem byla před několika týdny možná, pražský primátor údajně podanou ruku nepřijal. Nabídka spočívala v tom, že novým předsedou ODS bude zvolen pro obě strany přijatelný europoslanec Jan Zahradil, Topolánek zůstane premiérem a Bém se stane lídrem ODS do parlamentních voleb, ať se budou konat kdykoli. Jenže nabídka zřejmě neakceptovala požadavek pražského primátora na zhruba třetinový podíl pro hlavní město z výnosu prodeje podniku Letiště Praha. A jak říkají dobře informovaní byznysmeni, dokud Bém nebude mít záruku, že Praha oněch asi třicet miliard korun dostane, žádná dohoda s Topolánkem nebude.
Spor o porcování privatizačního výnosu se může stát absolutně nesmyslným, pokud se Topolánek a Paroubek dohodnou na předčasných parlamentních volbách v roce 2009. Předseda ČSSD si přeje spojit předčasné volby s evropskými, Topolánek by zřejmě souhlasil s pozdějším termínem. Z hlediska privatizace letiště jsou oba termíny špatné. Do podzimu 2009 určitě prodáno nebude.
Kromě sporu Topolánka s Bémem může ODS dál drolit i nově vznikající pravicově-liberální seskupení, které našlo inspiraci v hnutí Libertas, jež vede frontman irského „ne Lisabonské smlouvě“ Declan Ganley. Maskotem, možná dokonce (čestným) předsedou tohoto hnutí, může být Václav Klaus, jehož popularita a politická váha nejsou zanedbatelné ani uvnitř ODS.
Říká se, že během českého předsednictví EU vládní politici nebudou mít dost času na domácí agendu. Z logiky věcí to sice vyplývá, ale realita to zřejmě nedovolí. Mirka Topolánka čekají složité a těžké simultánky nejen s Martinem Bursíkem a Jiřím Čunkem, ale především s Jiřím Paroubkem, Pavlem Bémem a Václavem Klausem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).