Menu Zavřít

Předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů: Kdo nemusí, netěží

20. 4. 2009
Autor: Euro.cz

„Snížení poptávky po dřevě a nízké ceny způsobily, že vlastníci lesů, pokud nemusejí, tak raději netěží,“ říká František Kučera.

Jak se projevila krize na hospodaření se dřevem?

Nejvážnější je pokles ceny dřeva. Proti roku 2007, kdy byly ceny nejvyšší za posledních osm let, se dnes prodává až o čtyřicet procent levněji.

Katastrofální situace je i v odbytu vlákniny, pokles je až třicetiprocentní, protože se snížila spotřeba papíru ve všech průmyslových odvětvích a řada celulózek a papíren proto omezila výrobu, nebo dokonce své provozy úplně zavřela.

V prvním čtvrtletí byl odběr vlákniny dokonce zcela zastaven. Přitom vlastníci obecních lesů jsou povinni dělat probírky v lesích, jde většinou o mladší stromky, které se využívají právě na vlákninu.

BRAND24

Co snížení poptávky a ceny znamená pro vlastníky lesů? Je ohrožena existence podniků, protože ty nemají z čeho financovat svou činnost ani platit úvěry, které si musely vzít, aby získaly dotace. Například naše firma Městské lesy Pelhřimov, která hospodaří na dvou tisících hektarů, si požádala o dotaci na nákup techniky a opravu cest. Půjčili jsme si několikmilionů, protože programy je nutné spolufinancovat z třiceti až sedmdesáti procent vlastními prostředky. Pokud se žádostí uspějeme a nakoupíme techniku, trvá několik měsíců, než dostaneme peníze. Řada vlastníků tedy musí i v této situaci, kdy jsou ceny dřeva na nízké úrovni, těžit a prodávat, i když je to nevýhodné. Firmy, které mají stovky hektarů lesa, zaměstnávají lidi, musí zalesňovat či oplocovat, potřebují peníze. Ceny energií, chemických přípravků a dalšího materiálu stále rostou. Ale malí vlastníci, pokud nemusí, tak netěží. Musí kvůli nižší poptávce lesnické firmy propouštět? Některé ano. Ale u nás část prací vykonávají živnostníci; ty teď odmítáme, abychom udrželi vlastní zaměstnance. Pomáhají obecním lesům alespoň kraje?**

Většina dotačních programů pro vlastníky lesů přešla už v roce 2003 z ministerstva zemědělství na krajské úřady. Tyto peníze v plné míře využíváme, protože na Vysočině tento systém funguje dobře. Ale obáváme se, že některé krajské úřady, když mají jiné priority, mohou dotace na lesnictví snížit. V minulosti se to stalo například v Ústeckém kraji.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).