Menu Zavřít

Přebytek zahraničního obchodu Číny vzrostl o více než třetinu

13. 7. 2017
Autor: ČTK

Růst zahraničního obchodu Číny v červnu druhý měsíc za sebou zrychlil a překonal očekávání analytiků. Příznivé údaje jsou dobrou zprávou pro čínskou ekonomiku, která by měla letos dále zpomalit. Přebytek bilance zahraničního obchodu se v červnu zvýšil o 37,3 procenta na 42,77 miliardy dolarů (976 miliard korun). Přebytek obchodu se Spojenými státy pak byl nejvyšší od října 2015. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský celní úřad.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že přebytek obchodu se zvýší na 42,44 miliardy dolarů z květnových 40,81 miliardy dolarů. Vývoz v červnu vzrostl o 11,3 procenta na 196,6 miliardy dolarů podpořen poptávkou po elektronice a průmyslovém zboží. Dovoz stoupl o 17,2 procenta na 153,8 miliardy dolarů. Pomohla k tomu poptávka po stavebních materiálech, uhlí a železné rudě.

„Dnešní optimistická čísla ukazují na stále silnou zahraniční poptávku po čínském zboží a také na docela odolnou domácí poptávku,“ komentoval údaje ekonom Capital Economics Julian Evans-Pritchard. Vývoz by si měl podle něj vést dobře i nadále díky relativně pozitivnímu výhledu hlavních obchodních partnerů Číny. Skeptický je však ve výhledu dovozu a domnívá se, že si nemůže udržet současné tempo růstu delší dobu.

Čínský export Cn Exports

Přebytek obchodu se zeměmi Evropské unie, která je největším obchodním partnerem Číny, se zvýšil o 60,5 procenta na 11,4 miliardy dolarů. Přebytek obchodu se Spojenými státy stoupl o 88,1 procenta na 25,4 miliardy dolarů. To by mohlo dále zvýšit napětí mezi Čínou a Spojenými státy.

BRAND24

Mnoho ekonomů stále očekává, že stupňující se tlak Pekingu na omezení masivního půjčování a ochlazení realitního trhu zpomalí ekonomický růst, který byl v prvním čtvrtletí překvapivě silný. Pokles tempa růstu však bude pouze mírný, protože vláda se současně pečlivě snaží, aby zpomalení nemělo negativní dopad na zaměstnanost.

Související články:

Princip jedné Číny a politika jedné Číny nejsou zdaleka totéž

Disent tolerovat nebudu, řekl čínský prezident obyvatelům Hongkongu

Exportní průzkum: Rusko a mimoevropské trhy ožívají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).