Menu Zavřít

Právník: K odposlechům často chybí důvod

1. 11. 2004
Autor: Euro.cz

POLICEJNÍ ODPOSLECHY "Jiří Kolář zůstává policejním prezidentem," řekl premiér Stanislav Gross. Pochybnosti nad policejními odposlechy přesto zůstávají. Kolářovu hlavu žádal prezident Klaus poté, co vzniklo podezření, že byl policií sám odposloucháván.

**POLICEJNÍ ODPOSLECHY

BRAND24

„Jiří Kolář zůstává policejním prezidentem,“ řekl premiér Stanislav Gross. Pochybnosti nad policejními odposlechy přesto zůstávají.

Kolářovu hlavu žádal prezident Klaus poté, co vzniklo podezření, že byl policií sám odposloucháván. Klause navíc pobouřil Kolářův výrok, že odposlechy by neměly vadit bezúhonným občanům. Premiér i ministr vnitra Bublan se nakonec postavili za Koláře. Ten tedy ve funkci zůstane. Policejní odposlechy jsou přesto nadále zpochybňovány. Velmi rychle jich totiž přibývá. Za posledních pět let se jejich počet téměř ztrojnásobil. Loni bylo v České republice povoleno již téměř devět tisíc odposlechů. Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová ale tvrdí, že počet odposlouchávaných osob se ve skutečnosti nezměnil: „Zvyšuje se pouze počet monitorovaných telefonních čísel.“ Počet odposlechů podle Kosinové zkresluje to, že je registrováno více telefonních stanic. Podezřelí prý navíc používají různé SIM karty do mobilních telefonů a mění operátory. „Například v jednom případě organizovaného zločinu tak bylo postupně nařízeno víc než 100 odposlechů,“ říká Kosinová. Podle právníka Oldřicha Choděry je ale odposlechů přesto příliš mnoho. „Někteří soudci je povolují šmahem,“ říká. Zapomíná se podle něj na podstatnou právní okolnost. „Musí být důvodné podezření, že odposlouchávaná osoba bude o své trestné činnosti s někým aktuálně mluvit po telefonu. Třeba právě u prezidenta Klause šlo o odposlech v kauze, která byla několik let stará. Není tedy příliš pravděpodobné, že by ještě podezřelý v té věci někomu volal.“ Klausovi hrozil odposlech nepřímo v souvislosti s vyšetřováním kauzy H-System. Kvůli té byl totiž odposloucháván jeho přítel Ranko Pecič. Choděra upozorňuje i na konflikt dvou právních norem. „Trestní právo se tu dostává do střetu s právem na ochranu osobnosti těch, kterým podezřelý volá. Když má někdo poměr s vdanou ženou, není to trestný čin. Ale asi nechce, aby se to někdo jiný dozvěděl.“ Podle Choděry ještě není ani závažnost zločinu sama o sobě důvodem k odposlechu. „To že někdo defraudoval 100 milionů ještě neznamená, že to bude někomu jinému říkat po telefonu,“ pokračuje. Při předložení návrhu na odposlech by tedy měl soudce zvažovat, jestli je reálné, že v telefonu zazní něco, co napomůže řešení případu. „Bylo by zajímavé zkontrolovat, jaké výsledky jednotlivé odposlechy měly. Z toho by se pak měly vyvodit důsledky pro soudce, kteří je nařídili,“ dodává Choděra. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).