Menu Zavřít

Právnická firma roku konkuruje Právníkovi roku

13. 11. 2008
Autor: Euro.cz

V nové soutěži dominovala kancelář PRK Procházka Randl Kubr

Nejúspěšnější advokátní kanceláří v České republice se v letošním roce stala společnost PRK Procházka Randl Kubr, která zvítězila ve dvou z osmi soutěžních kategorií a zároveň si odnesla cenu za největší advokátní kancelář v zemi. První ročník soutěže o Právnickou firmu roku organizovala společnost EPRAVO.CZ. Tento žebříček nejlepších firem v jednotlivých právních odvětvích se snaží stát se českou obdobou renomovaných zahraničních hodnocení, jako jsou například americký Chambers Global nebo britský Legal 500. Soutěže tohoto typu mají mimo jiné sloužit i jako určitá nápověda podnikatelům, kteří potřebují právní pomoc při výběru vhodné advokátní kanceláře. Anketa získala mezi právníky velkou odezvu a na slavnostním vyhlášení, jež se uskutečnilo v pražském hotelu Marriott, tak byli přítomni zástupci advokátní a exekutorské komory i většiny renomovaných českých a mezinárodních firem, zejména však těch pražských.

VÍTĚZE VYBÍRALI KONKURENTI

Výsledky byly založeny na dotaznících, které vyplňovalo více než dvě stě společností a institucí a také samotné právnické firmy. Těch bylo osloveno 45 a bezmála všechny odpověděly na otázky, koho ze svých konkurentů považují za nejlepšího v jednotlivých právních oblastech. Oslovení právníci museli uvést tři kanceláře s tím, že pro vlastní firmu nikdo hlasovat nemohl. „Samotné právnické firmy, jež jsou nejlépe obeznámeny se situací na poli právního servisu, vybíraly ty nejlepší ze své konkurence,“ uvedl šéf společnosti EPRAVO.CZ Miroslav Chochola. Způsob výběru jednotlivých vítězů ale nebyl přítomnými právníky hodnocen jednoznačně a našly se hlasy, které relevanci podobných anket zpochybňovaly. „Je to založené na objektivním vyhodnocení zcela neobjektivních informací,“ neodpustil si podotknout jeden z nejznámějších pražských advokátů, jenž současně dodal, že takové akce slouží především k tomu, aby se potkali kolegové a přátelé z různých firem.

ČEŠTÍ PRÁVNÍCI NECHTĚJÍ ZVEŘEJŇOVAT TRŽBY

Žebříček, který byl vyhlášen pod odbornou záštitou České advokátní komory, obsahoval osm soutěžních kategorií (viz Výsledky soutěže). Samostatně se navíc vyhlašovala největší právnická firma v České republice. Tato kategorie měla být původně založena na ročních tržbách, podobně jako je tomu ve velkých mezinárodních žebříčcích. To ale narazilo na neochotu českých advokátů sdělovat své finanční výsledky. Na tuto otázku tak odpověděly pouze čtyři z 45 oslovených kanceláří, a muselo se proto vybrat jiné kritérium. Tím se nakonec stal počet právníků, tedy partnerů, advokátů a advokátních koncipientů, kteří pracují pouze pro tuto kancelář. S počtem 79 právníků tak s přehledem zvítězila firma PRK Procházka Randl Kubr.

OTÁZKY KOLEM KATEGORIÍ

„Umístění kanceláří v zásadě odpovídá mezinárodním žebříčkům pro Českou republiku. Překvapilo mě ale, že některé kanceláře, u nichž jsme očekávali umístění, se neumístily. Je to však odrazem toho, jak je vnímá jejich vlastní konkurence, což je pro ně nepochybně důvodem k zamyšlení,“ uvedl Chochola.
Vymezení jednotlivých kategorií však řada přítomných právníků kritizovala. Nelíbil se jim zejména fakt, že kategorie jsou výrazně orientovány podle požadavků velkých obchodních firem, což je vidět například na zařazení kategorie telekomunikace a média či developerské a nemovitostní projekty. Naproti tomu v soutěži chyběla řada tradičních a podstatných právních oblastí, zejména oblast soudních sporů či trestního práva. Další oblasti, mimo jiné rodinné právo, se zřejmě do žebříčku nedostaly kvůli své malé atraktivitě. Naopak do samostatných kategorií se rozdělily prolínající se obory hospodářská soutěž a veřejné zakázky. Advokáti z menších kanceláří si proto stěžovali, že žebříček příliš zvýhodňuje velké firmy. Podle nich tak hrozí, že se na prvních příčkách bude neustále střídat pouze několik mezinárodních kanceláří spolu se dvěma nebo třemi velkými českými firmami. Jedním z důvodů specifického výčtu soutěžních kategorií může být i snaha odlišit se od konkurenční a zatím známější ankety Právník roku.

BOX
Výsledky soutěže

Bankovní a finanční právo a kapitálové trhy
1. PRK Procházka Randl Kubr
Advokátní kancelář PRK Procházka Randl Kubr poskytuje domácím a mezinárodním klientům právní služby a daňové poradenství v pobočkách v Praze, Ostravě a Bratislavě a od letošního roku také v Budapešti jako PRK Bellák & Partners. Za patnáct let působení si vybudovala silnou reputaci v oblasti bankovnictví, kapitálových trhů, fúzí a akvizic, restrukturalizací, všeobecného korporačního práva, práva nemovitostí, pracovního práva, soudního a arbitrážního řízení a komplexního daňového poradenství.

Developerské a nemovitostní projekty
1. CMS Cameron McKenna
Britská kancelář patří mezi největší evropské firmy. Je součástí CMS, sdružení několika velkých mezinárodních advokátních kanceláří. Její pražská pobočka vznikla v roce 1991 a dnes v ní pracuje devět partnerů a přes 35 právníků. Poskytuje poradenství v řadě oblastí českého i mezinárodního práva, zejména z okruhu občanského a obchodního práva.

Fúze a akvizice
1. White & Case
White & Case byla založena v roce 1901. V současné době působí v rámci celosvětové sítě firmy více než 2400 právníků v 35 kancelářích ve 24 zemích. Její pražská kancelář poskytuje právní a daňové poradenství v Česku od roku 1991 a je v současnosti největší mezinárodní právní kanceláří v Praze. Zaměstnává skoro 80 právníků a daňových poradců. Specializuje se především na bankovní a finanční transakce, fúze a akvizice nebo nemovitosti.

Hospodářská soutěž
1. Weinhold Legal
Advokátní kancelář Weinhold Legal vznikla v roce 1996 a v současné době má tým čítající více než 50 českých, slovenských a zahraničních právníků. Dříve působila pod názvem Weinhold Andersen jako součást sítě poradenské firmy Andersen Consulting. Má kanceláře v Praze a v Bratislavě a spolupracuje s mezinárodními advokátními kancelářemi, jež jsou zastoupeny ve více než 20 zemích.

Korporátní právo
1. Kocián Šolc Balaštík Kancelář byla založena v roce 1990 a dnes s osmi partnery a více než padesáti právníky a daňovými poradci patří k největším firmám na trhu. Je považována za jednu z nejrenomovanějších kanceláří v Česku a je častým konkurentem zahraničních právnických firem. V rámci žebříčku Who’s Who Legal Awards udělovaného britskou firmou Law Business Research byla v letech 2006, 2007 a 2008 označena za právnickou firmu roku v České republice.

Pracovní právo
1. PRK Procházka Randl Kubr

Telekomunikace a média
1. Weil, Gotshal & Manges
Pražská pobočka advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges patří dlouhodobě mezi nejlépe hodnocené advokátní kanceláře v České republice. Na trh vstoupila v roce 1992 a od této doby poskytuje s výjimkou daňového poradenství služby ve všech právních odvětvích. Získala četná ocenění, k nimž patří například Chambers Europe Award for Excellence jako Nejlepší mezinárodní advokátní kancelář roku v České republice 2008 anebo Nejlepší advokátní kancelář v České republice dle výběru klientů 2008.

BRAND24

Veřejné zakázky
1. Dáňa, Pergl & Partneři Tato česká advokátní kancelář má více než desetiletou historii. Soustřeďuje se na právo obchodních společností, právo kapitálových trhů, právní vztahy k nemovitostem, stavební a pojišťovací právo, společenské a pracovní právo, občanské právo a právo duševního vlastnictví. V současnosti v kanceláři působí sedm advokátů a čtyři advokátní koncipienti.

Největší právnická firma
PRK Procházka Randl Kubr

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).