Menu Zavřít

Právníci se v Česku zlepšili

13. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Norton Rose se podílí na velkých transakcích ve všech oblastech dopravy

Řídícím partnerem pražského zastoupení londýnské právní kanceláře Norton Rose se od 1. května stala právnička českého původu Milana Chamberlain. Firma má 21 poboček - s výjimkou Jižní Ameriky na všech kontinentech. Jedním z nejsledovanějších projektů, na jehož právní čistotu v Česku dohlížela, byl tendr ministerstva dopravy na dodavatele elektronického systému mýta. „Po právní stránce bylo výběrové řízení v naprostém pořádku,“ vzpomíná Milana Chamberlain na mediální smršť, která po vyhlášení společnosti Kapsch za vítěze tendru následovala.

EURO: Jedním z hlavních oborů, kterým se Norton Rose zabývá, je doprava. Co si pod tím představit? CHAMBERLAIN: Norton Rose se na mezinárodních trzích podílí na velkých transakcích ve všech oblastech dopravy, které si dovedete představit. Týká se to přístavů, silniční dopravy, velice silní jsme v letectví. Když jsem pracovala v Anglii, zastupovala jsem easyJet. Pracovala jsem v týmu, který se věnoval od restrukturalizace této společnosti a přípravy jejího uvedení na trh až po další akvizice a restrukturalizace. Proto například tento obor dopravy velice důvěrně znám.

EURO: Jak jste se po příchodu z Londýna do Prahy adaptovala z anglosaského na české právo? CHAMBERLAIN: Do České republiky jsem se vrátila před dvěma roky. Protože pomáhám zahraničním investorům, kteří přicházejí do České republiky, bylo pro mne zajímavé zjistit, jaké jsou základní rozdíly mezi anglosaským a českým přístupem. A používat důkladnou znalost těchto rozdílů v situacích, kdy vím zcela přesně, čeho chce zahraniční investor použitím prvků anglosaského práva dosáhnout.

EURO: Jak jste po příchodu do Prahy vnímala český právní systém? CHAMBERLAIN: Pro jakéhokoli klienta hledáme řešení jeho problému. Je úplně jedno, zda jde o anglosaský, nebo český systém. Za deset let svého působení v Londýně, kdy jsem pracovala i na českých transakcích, jsem zaregistrovala posun v přístupu českých právníků k práci s právem. Zatímco před deseti lety jsem se setkávala s přístupem ve stylu: Podíváme se do zákona a buď tam najdeme odpověď, nebo ji nenajdeme, a v tom případě není možné udělat, co je požadováno. V současné době se s tímto přístupem takřka nesetkávám. Přestože právní systémy jsou velice odlišné, dosud se nám nestalo, že bychom v situaci, kterou chceme řešit, nenašli prostředky českého práva, jimiž bychom nedosáhli kýženého cíle.

EURO: Jakou činností se Norton Rose v Česku zabývá nejčastěji? CHAMBERLAIN: Naše kancelář se rozvíjela zejména v oblasti fúzí a akvizic. Pracovali jsme na velkých projektech, jako byl prodej Komerční banky, Českého Telecomu nebo Českých radiokomunikací. Máme klienty v oblasti private equity. Další klíčovou oblastí je pro nás bankovnictví a finanční služby. Na konci dubna jsme například dokončili práci na akvizičním financování GTS Novery, kde jsme zastupovali syndikát mezinárodních finančních institucí. Další významnou oblastí jsou nemovitostní projekty.

BRAND24

EURO: Jak silná konkurence na tuzemském trhu ve vaší sféře panuje? CHAMBERLAIN: Velice tvrdá. Naší ambicí je nabídnout něco navíc. Vyhráváme tendry. Klienti, s nimiž jsme spolupracovali, se vracejí. Doporučují nás. Jsme oslovováni i těmi, kdo seděli na druhé straně stolu. Konkurence je tvrdá, ale zdravá, a když si je člověk vědom své ceny, hodnoty a kvalit a umí nabídnout správný produkt, myslím si, že se jí nemusí bát.

EURO: Kdybyste mohla prosadit jeden nový zákon, který by to byl? CHAMBERLAIN: Především bych pokračovala v procesu zavedení novely zákona o kapitálových trzích. Ten mimo jiné umožní účastníkům kapitálového trhu bez velkých formalit poskytovat služby na trhu 30 zemí Evropského společenství. A díky rozsáhlejší informační povinnosti finančních institucí rozšíří ochranu spotřebitelů na kapitálovém trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).