Menu Zavřít

Pravidla pro využití konkurenční doložky

29. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Konkurence jeví zájem o některé zaměstnance naší firmy. Rozhodnutí svých lidí odejít asi neovlivním, ale zajímalo by mne: Jaké možnosti dává nový zákoník práce k tomu, aby zkušenosti, které u nás zaměstnanci získali, vzápětí nepředali svému novému zaměstnavateli?

Konkurence jeví zájem o některé zaměstnance naší firmy. Rozhodnutí svých lidí odejít asi neovlivním, ale zajímalo by mne: Jaké možnosti dává nový zákoník práce k tomu, aby zkušenosti, které u nás zaměstnanci získali, vzápětí nepředali svému novému zaměstnavateli? Petr Střítezský

Možnost zaměstnavatele chránit se před únikem informací, poznatků, při práci používaných znalostí a technologických postupů, které nejsou běžně známé (tedy ochranu toho, čemu se obecně říká know-how), poskytuje § 310 zákoníku práce v podobě takzvané konkurenční doložky.

Firma může se svým zaměstnancem sjednat dohodu, ve které se zaměstnanec zaváže, že se po skončení pracovního poměru zdrží (nejdéle však po dobu jednoho roku) výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, nebo která by vůči němu měla soutěžní povahu.

Zaměstnavatel sám se v této dohodě musí zavázat k tomu, že po celou tuto dobu bude zaměstnanci poskytovat přiměřené peněžité vyrovnání, jehož výše se musí rovnat minimálně průměrnému výdělku zaměstnance. Jinými slovy: zaměstnanci, kterému jste platili za to, že pro vás pracoval, můžete rok platit za to, že nepracuje vůbec (popřípadě, že místo toho, aby – tak jako dosud pro vás – vyvíjel třeba nový operační systém, bude třeba jen pěstovat zeleninu).

V praxi se v pracovních smlouvách často vyskytují konkurenční doložky, které tento závazek za-městnavatele neobsahují. Na první pohled tak jednoznačně zvýhodňují zaměstnavatele, ale právě chybějící zaměstnavatelův závazek má za následek neplatnost celého takového ujednání!

Dalším často se objevujícím nedostatkem konkurenčních doložek je jejich výskyt v pracovních smlouvách, ve kterých je sjednána i takzvaná zkušební doba. Zákon ale jasně říká, že dohodu o konkurenční doložce je možné uzavřít nejdříve po uplynutí zkušební doby, jinak je dohoda neplatná.

BRAND24

A to nejdůležitější na závěr: Dohoda o konkurenční doložce může být se zaměstnancem uzavřena, jen pokud to po něm lze spravedlivě požadovat (s ohledem na povahu informací, poznatků, znalostí pracovních a technologických postupů, které získal v zaměstnání u zaměstnavatele a jejichž využití v jiné firmě by mohlo zaměstnavateli závažným způsobem ztížit jeho činnost). Tuto velmi vágní zákonnou podmínku obvykle splní zaměstnavatel, jehož způsob práce a její produkty jsou nějakým způsobem specifické.

Mgr. Petra Sýkorová Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).