Menu Zavřít

Přátelé piva zvolili nejlepší minipivovar a hospodu

26. 1. 2004
Autor: Euro.cz

NA VOLBU MINIPIVOVARU A HOSPODY ROKU NEZAPOMÍNÁ SDRUŽENÍ PŘÁTEL PIVA, KTERÉ USILUJE O POVZNESENÍ KULTURY POHOSTINSTVÍ A PITÍ ZLATAVÉHO MOKU. PRO LOŇSKÝ ROK OCENILO PIVOVARSKÝ DVŮR V CHÝNI U PRAHY.

BRAND24

NA VOLBU MINIPIVOVARU A HOSPODY ROKU NEZAPOMÍNÁ SDRUŽENÍ PŘÁTEL PIVA, KTERÉ USILUJE O POVZNESENÍ KULTURY POHOSTINSTVÍ A PITÍ ZLATAVÉHO MOKU. PRO LOŇSKÝ ROK OCENILO PIVOVARSKÝ DVŮR V CHÝNI U PRAHY.

Oblíbené nefiltrované desetiprocentní pivo, polotmavý ležák a tmavou čtrnáctku vaří Pivovarský dvůr v Chýni u Prahy. Tento základní sortiment v poslední době obohatil například sedmnáctistupňový speciál a zázvorové pivo. Doménou minipivovarů jsou zejména speciální piva. Velké pivovary na ně nemají postaveny technologie a nechtějí je vyrábět, protože se nejedná o celonárodní značky. Výrobou pivních speciálů je znám například minipivovar Pivovarský dům v Praze, kde se vaří ovocná piva i kvasnicové pivo. Tento minipivovar byl oceněn o rok dříve. Minipivovar v Chýni vznikl v roce 1992 jako jeden z prvních v České republice. Patří k němu minibar a restaurace s 99 místy. V Chýni vaří v zimě dvě várky týdně, v létě itři. Ročně vyrobí 500 hl piva. Postupně chtějí výstav zvyšovat, protože kapacita varen je postavena na více než dvojnásobek. Kromě vlastní restaurace prodává minipivovar pivo do dvou nebo tří hospod, například do Radotína. Hospodští si pro ně sami jezdí a čepují ho jako doplňkové, druhé pivo pro zpestření nabídky. Proniknout do jiného regionu minipivovar může jen stěží, protože zákazníci tam výrobce neznají. Navíc velké pivovary nechtějí do hospod, kde se čepuje jejich pivo, pustit druhou značku ani od minipivovaru. Z českých hospod zaujala znalce nejvíce Restaurace a vinárna u Vondráčků v Chlumu u Sedlčan. Výčepní stolice v tomto pohostinství má osm píp, čepuje se zde pivo různých značek a od různých pivovarů. Zákazník si má tak možnost vybrat svou značku piva mnohem lépe než ve větších pohostinských zařízeních. K hospůdce patří pivní sklípek a venkovní zahrádka. Majitel do zkrášlení interiéru na konci loňského roku dále investoval, postavil například kachlová kamna. Místní štamgasti a četní turisté přijíždějící do středního Povltaví tak najdou u Vondráčků zase něco nového.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).